Golden Globe till Skarsgård

Alexander Skarsgård fick en Golden Globe för sin insats i miniserien "Big little lies", men filmskaparen Ruben Östlund blev lottlös på galan.

ANNONS
|

Alexander Skarsgård vann för bästa manliga biroll i tv-seriekategorin. Det är i HBO:s miniserie "Big little lies" som Skarsgård spelar den våldsamme hustrumisshandlaren Perry Wright, samma roll som i fjol gav honom en Emmy.

- Jag står här i natt för att jag har haft privilegiet att arbeta med en grupp ofattbart begåvade kvinnor, sa Skarsgård från scen.

Vinsten är hans första Golden Globe, och han är den förste svensk att vinna det prestigefyllda priset på över tre decennier. Han riktade särskilt sitt tack till sin motspelare Nicole Kidman, som även vann i kategorin bästa kvinnliga huvudroll i miniserie. Det var hennes fjärde Golden Globe.

ANNONS

- Jag älskar dig, sa Skarsgård direkt till Kidman. Tack för att du har varit med och gjort det här till den största upplevelsen i min karriär.

Fyra priser

"Big little lies" blev den mest prisade på galan med totalt fyra vinster. Lika många, men i filmkategorierna, fick den mörka dramakomedin "Three billboards outside Ebbing, Missouri". Martin McDonaghs film utsågs till bästa film samt tog hem bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll (Frances McDormand) och bästa manliga biroll (Sam Rockwell).

Förhandsfavoriten "The shape of water", som nominerats till sju priser – flest av alla – fick klara sig med blott två.

Förutom Skarsgård var även Ruben Östlund nominerad för sin film "The square". Den kritikerrosade filmen, som tidigare i år vann Guldpalmen i Cannes, föll dock inte den Hollywoodbaserade juryn i smaken. Bästa icke engelskspråkiga film blev i stället den tyske filmskaparen Fatih Akins "Aus dem nichts".

Markerade mot kränkningar

Filmgalan, som arrangeras av Hollywood Foreign Press Association, delar ut pris för insatser inom både film och tv. Galan leddes i år av komikern Seth Meyers och mycket av försnacket kom att handla om de skandaler kring sexuella övergrepp som blivit kända det senaste året.

Många stjärnor, inte minst de kvinnliga, valde att klä sig i helsvart för att markera mot kränkningarna och för att signalera att det nu måste vara slut med sexuella övergrepp i filmindustrin.

ANNONS

Seth Meyers använde sitt värdskap till att uppmärksamma de skandaler som rullats upp bland annat kring den tidigare så inflytelserike filmskaparen Harvey Weinstein, som de senaste månaderna anklagats för en rad övergrepp av kända filmstjärnor och lett till den världsomspännande metoo-rörelsen.

- Nu är det 2018. Marijuana är äntligen tillåtet och sexuella ofredanden är inte det. Det kommer bli ett bra år, sa Meyers.

TT

Golden Globe-vinnarna

Bästa film: "Three billboards outside Ebbing, Missouri"

Bästa komedi/musikal: "Lady bird"

Bästa manliga huvudroll, drama: Gary Oldman, “Darkest hour”

Bästa kvinnliga huvudroll, drama: Frances McDormand, “Three billboards outside Ebbing, Missouri”

Bästa manliga huvudroll, musikal/komedi: James Franco, “The disaster artist”

Bästa kvinnliga huvudroll, musikal/komedi: Saoirse Ronan, “Lady bird”

Bästa icke engelskspråkiga film: "Aus dem nichts" (Tyskland)

Bästa regi: Guillermo del Toro, “The shape of water”

Bästa manus: Martin McDonagh, "Three billboards outside Ebbing, Missouri"

Bästa animerade film: "Coco"

Bästa miniserie/tv-film: "Big little lies"

Bästa tv, komedi: "The marvelous Mrs Maisel"

Bästa tv, drama: "The handmaid’s tale"

Bästa manliga biroll, tv-serie/miniserie/tv-film: Alexander Skarsgård, "Big little lies"

Bästa kvinnliga biroll, drama/miniserie/tv-film: Laura Dern, "Big little lies"

Bästa manliga huvudroll, drama/miniserie/tv-film: Ewan McGregor, "Fargo"

Bästa kvinnliga huvudroll, drama/miniserie/tv-film: Nicole Kidman, "Big little lies"

Bästa manliga huvudroll, tv-serie musikal/komedi: Aziz Ansari, "Master of none"

Bästa kvinnliga huvudroll, tv-serie musikal/komedi: Rachel Brosnahan, "The marvelous Mrs Maisel"

ANNONS