Gitta-Maria Sjöberg fotograferad vid Birgit Nilsson museum i Båstad. Nu kommer sångerskan till Göteborg för en konsert. (arkivbild)
Gitta-Maria Sjöberg fotograferad vid Birgit Nilsson museum i Båstad. Nu kommer sångerskan till Göteborg för en konsert. (arkivbild) Bild: Lisa Thanner

Gitta-Maria Sjöberg sjunger i katakomberna

Nästa år tar hon Nordisk sångfestival till Trollhättan.

ANNONS

På lördag gästas Katakomberna i Kvarnbyn och Galleri fyra små rum i Mölndals Kvarnby av sopranen Gitta-Maria Sjöberg.

– Det ska blir jätteroligt, jag har varit där och repeterat i dag med Magnus Ricklund, en underbar pianist. Det var ett par år sedan jag var där sist, det är en spännande miljö med jättefin akustik och en intim och fin stämning, säger hon.

LÄS MER: I Katakomberna flödar musiken

Under konserten framför Gitta-Maria Sjöberg fem nyskrivna sånger av Bengt Lundin och sånger av kompositören Matti Borg, Gitta-Marias man.

– Mattis sånger är tonsättningar av Prins Henriks dikter, som vi faktiskt har uruppfört för honom själv, det var fantastiskt. Bengt Lundins sånger är nyskrivna tonsättningar av den danske diktaren Morten Nielsen. Dessutom blir det en sång av min svärfar och mentor som sånglärare, Kim Borg, som skulle fyllt 100 år nästa år.

ANNONS

Sångfestival till Trollhättan

Gitta-Maria Sjöberg är sedan många år baserad i Danmark, men uppvuxen i Sjuntorp utanför Trollhättan.

Gitta-Maria Sjöberg berättar också att hon nästa år kommer till just Trollhättan för att genomföra Nordisk sångfestival, ett projekt hon är initiativtagare till och som genomförts i Hälsingland de senaste åren. 2019 blir det Trollhättan som står värd för evenemanget, som hålls 9-17 augusti.

– Visionen är att stärka och sprida kunskap om den nordiska sångskatten. Det finns så mycket – romanser, folkvisor, operor, nordisk jazz, fräcka visor, barnvisor, you name it! Just den här nordiska sångskatten har levt ett undanskymt liv, säger Gitta-Maria Sjöberg.

Under festivalen hålls akademi för sångare som håller på att utbilda sig eller som vill lära sig mer om den nordiska sångskatten, med lärare både från Danmark och Finland, bland annat kommer den finska världssopranen Camilla Nylund och tonsättaren Sebastian Fagerlund för att undervisa. Dessutom blir det konserter, föreläsningar och en och annan musikalisk överraskning på stan.

LÄS MER:Hipp, hipp, hurra – nu hyllas La Nilsson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS