Genierna talar ut i Gammels bok

ANNONS
|

I mars 2014, bara ett par dagar efter de första premiäravsnitten, tar sig podcasten "Genier" upp på topplistan över de mest nedladdade programmen i Sverige. I timslånga intervjuer med bland andra Anna Odell, Pernilla August, Farnaz Arbabi, Suzanne Osten, Ann Petrén och Gudrun Schyman pratar skådespelerskan Moa Gammel om kreativa processer och om att ta makten över sitt eget liv.

Moa Gammel beskriver upplevelsen som omtumlande.

-Som offentlig kvinna får man ofta sitta och prata om män, barn och kläder, men när man pratar om det man älskar att skapa... ja det blev intimt på ett helt annat sätt. De vågade blotta saker hos sig själva och visa sårbarhet, bara att få det förtroendet kändes enormt starkt. Jag blev väldigt inspirerad, säger Moa Gammel.
"Genier" blev vändpunkt

I boken "Genier" som ges ut den 9 november är intervjuerna uppdaterade och redigerade. Totalt innehåller den 14 fråga-svar-samtal samt ett efterord av litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.

I förordet beskriver Moa Gammel hur hon länge känt att hon inte äger sitt eget liv, om horisonten som krympte någon gång i barndomen när hon blev medveten om vad som förväntades av en flicka. Om känslan av att vara utlämnad åt andras vilja och åsikter under modellkarriären och i skådespelaryrket. Arbetet med "Genier" blev en vändpunkt.

ANNONS
-Jag har börjat driva fler egna projekt och fått en tro på att det jag har att säga är intressant. Just det att inte förminska sig inför sin egen blick, säger Moa Gammel.
Röd tråd

I samtalen med sina förebilder går hon in på allt från hur barndomen har präglat deras yrkesval till detaljerade frågor om scenografi, regi och politik. Märta Tikkanen vittnar om hur finska vinterkriget påverkat henne som författare och konstnären och fotografen Aida Chehrehgosha avslöjar sitt kontrollbehov.

-Vi pratar om kompetens och kreativitet, men också om hur alla har kämpat för att nå sina positioner. Flera pratar om "den första blicken", att bli sedd och hur viktigt det är att någon har godkänt att man tar den platsen som man vill ha. Många har stått väldigt ensamma och saknat grupperingar, kvinnor kämpar mer i ensamhet än män, den kärnan gick igen i många berättelser, säger Moa Gammel.

Med boken vill hon också utvidga och utmana genibegreppet.

-Man pratar ofta om kreativitet som något gudomligt, men det är faktiskt vårt jobb. Det handlar om handfasthet, hårt arbete och på det sättet skiljer sig inte den som skapar från läsaren, säger Moa Gammel.

Född: 1980 i Stockholm

Bakgrund: Har synts som skådespelare i bland annat "Jordskott", "Tommy" och "Kärlek deluxe", men har också arbetat som kreativ producent för Håkan Hellström-filmen "Känn ingen sorg" och "Tommy". Skriver på ett långfilmsmanus baserat på Hjalmar Söderbergs pjäs "Gertrud" tillsammans med Karolina Ramqvist.

Aktuell med: Debuterar som redaktör och författare med boken "Genier" där hon intervjuar 14 förebilder inom kulturvärlden om kreativitet och självförverkligande.

Medverkande i boken är: Märta Tikkanen, Suzanne Brøgger, Ann Petrén, Birgitta Stenberg, Farnaz Arbabi, Anna Odell, Lena Andersson, Aida Chehrehgosha, Suzanne Osten, Ann Heberlein, Pernilla August, Gudrun Schyman, Malou von Sivers och Anna Serner. Efterord av Ebba Witt-Brattström.

ANNONS