Generiskt sommarprat med ett budskap

Suad Alis sommarprat handlar om flykten, hennes barndom och snabba karriär som expert och opinionsbildare - och också om hur det är att växa upp som svart i Sverige.

ANNONS

Att recensera en persons liv gör sig inte. Suad Ali sommarprat är därför svårt att säga något om. För till stora delar är det ett generiskt sommarprat - en rekapitulation av hennes barndom, uppväxt, kryddat med CV-detaljer från hennes onekligen högt meriterade och snabba karriär. 27 år, bildade föräldrar, redan statsvetare, expert på migrationsverket och omskriven opinionsbildare. Att hon dessutom är en språkbegåvning är klart. Välfunna beskrivningar rullar fram som mild poesi. Musiken följer i samma tempo, en pepplåt efter annan om den egna individens möjlighet att resa sig och bli något mer.

Glöden märks också där, viljan att förmedla hur det är att som svart växa upp i Sverige. Vikten av att säga ifrån. Hur det är att bemötas som svart kvinna i ett vitt land, oavsett klassbakgrund. Kornen finns, och de känns. Men inbäddat i ett sommarprat av modell 1A bleknar det viktiga budskapet något.

ANNONS

Sommar i P1 16/8: Sara Parkman & Samantha Ohlanders, musiker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS