Madelene Axelsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, för Göteborgs Fria tidning. Th Johan Ehrenberg, vd för ETC. Bild: GFN och TT.
Madelene Axelsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, för Göteborgs Fria tidning. Th Johan Ehrenberg, vd för ETC. Bild: GFN och TT.

Göteborgstidning försvinner

Göteborgs Fria Tidning är en av de 15 tidningar inom ETC:s tidningskoncern som kommer att läggas ned vid årsskiftet. Det rapporterade Medievälden om i måndags. – Det känns förstås väldigt tråkigt, säger Madelene Axelsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Göteborgs Fria.

ANNONS
|

Madelene Axelsson och Martin Holmquist var två av initiativtagarna till Göteborgs Fria. Första numret kom i januari 2005. Tidningen har utkommit en gång i veckan både som pappersprodukt och på nätet. Från och med februari i år enbart som PDF.

Hur reagerar du på nedläggningen?

–Det är naturligtvis jättetråkigt när lokaltidningar försvinner och i synnerhet vår.

Varför försvinner Göteborgs Fria?

–Den frågan är vår vd Johan Ehrenberg en bättre person att svara på. Vi fick beskedet under ett skype-möte i går. Jag har extremt lite information just nu.

Göteborgs Fria har fyra anställda inklusive dig själv, kommer ni att varslas?

ANNONS

– Det vet jag inte ännu, det är sådant som kommer att utkristallisera sig när de fackliga förhandlingarna kommit en bit på väg.

Göteborgs Fria har tagit emot presstöd ända sedan starten 2005. För det krävs 1500 prenumeranter eller fler.

Johan Ehrenberg är vd för ETC.

Varför lägger du ner Göteborgs fria?

–Det beror bara på att vi inte lyckats nå presstödsnivå.

Har antalet prenumerationer rasat i höst?

– Antalet prenumeranter har legat på gränsen i flera år och förra året klarade sig Göteborgs Fria med hjälp av stöd- och gåvoprenumerationer. Nu är den betalande upplagan klart under 1500. Och då går finanserna inte ihop, menar Johan Ehrenberg.

Att ETC Göteborg under 2017 gjorts om från veckotidning till femdagars dagstidning har det påverkat beslutet att lägga ner Göteborgs Fria?

– Nej, ETC Göteborg har inte ätit upp Göteborgs Fria. De har helt olika läsare.

Vad kommer att hända med personalen i Göteborg?

– Det pågår en facklig förhandling, säger Johan Ehrenberg.

Fotnot I: De titlar som läggs ned är Göteborgs Fria, Landets Fria, Sesam, Stockholms Fria, ETC Bergslagen, ETC Jönköping, ETC Malmö, ETC Norrköping, ETC Stockholm, ETC Sundsvall, ETC Umeå, ETC Uppsala, ETC Västerås, ETC Växjö, ETC Örebro. Tidningarnas sista utgåvor kommer i mellandagarna.

ANNONS

Fotnot II: Fria Tidningar (ETC Fria AB) hette tidigare Mediekooperativet Fria Tidningar. Företaget grundades som ideell förening år 1999 och blev arbetskooperativ år 2001. Det första numret av Stockholms Fria tidning kom i maj samma år.

Göteborgs Fria Tidning lanserades 2004. I juli 2016 tog ETC AB över driften av Fria Tidningar, som då fick namnet ETC Fria AB.

ANNONS