Stephen Langridge lämnar tjänsten som Göteborgsoperans konstnärliga ledare för opera/drama sommaren 2019.
Stephen Langridge lämnar tjänsten som Göteborgsoperans konstnärliga ledare för opera/drama sommaren 2019. Bild: Per Wahlberg

Göteborgsoperan söker konstnärlig ledare med lagkänsla

Stephen Langridge lämnar Göteborgsoperan sommaren 2019 och jakten på hans efterträdare har nu inletts.

ANNONS
|

Den kommande konstnärliga ledaren ska, likt Stephen Langridge, ha ansvar för repertoar och rollbesättning av opera, musikal och konserter. Dessutom ska personen företräda Göteborgsoperan lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

LÄS MER:Göteborgsoperans chef får nytt toppjobb

I operans annons för tjänsten framgår att man önskar att nästa chef ska ha mycket god musikdramatisk kännedom, ett brett kontaktnät och vilja att utveckla solister, kör och orkester konstnärligt.

"Ta nästa steg"

Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan ser fram emot den kommande processen:

– Vi är fantastiskt nöjda med vad Stephen Langridge åstadkommit, också i ett internationellt perspektiv, och nu måste vi hitta någon som tar nästa steg.

Hon betonar att man valt att tänka brett i rekryteringsprocessen:

ANNONS

– Vi försöker att inte begränsa oss. Personligheten är viktig, konstnärlig vision är jätteviktigt, och stor erfarenhet. Personen ska tillföra något nytt men också förstå vårat uppdrag. Vi vill också bevara Göteborgsoperans speciella känsla och värme.

Så inget stort ego är välkommet?

– Nej, det skulle inte funka hos oss. Vi jobbar tillsammans, lagkänslan är viktig.

Sista ansökningsdag till tjänsten är 2 december.

Annonserna är nu ute både i internationella och nationella medier, dessutom jobbar man med att hitta kandidater inom operans olika nätverk.

Intresset hittills har varit stort, berättar Christina Björklund.

– Det är många som hör av sig. Vi ser också ett stort internationellt intresse för tjänsten.

Klart till sommaren

Förhoppningen är att man har en ny konstnärlig ledare för opera och drama klar till sommaren 2019.

– Sedan vet man inte när den personen i så fall kan vara på plats, men i bästa fall till nästa årsskifte, säger Christina Björklund.

Christina Björklund, Göteborgsoperans vd.
Christina Björklund, Göteborgsoperans vd. Bild: PER WAHLBERG

Langridge till Glyndeborne

Stephen Langridge går från Göteborgsoperan till klassiska brittiska Glyndeborne, ett erbjudande som blev för svårt att motstå.

– Göteborgsoperan är ett på alla sätt enastående operahus, där jag har trivts oerhört väl under fem år. Uppdraget för Glyndebourne är det enda som jag skulle kunna lämna Göteborgsoperan för, har han sagt vid ett tidigare tillfälle.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS