Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk talade i tidningens monter på bokmässan på Svenska Mässan i Göteborg i fjol. Arkivbild.
Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk talade i tidningens monter på bokmässan på Svenska Mässan i Göteborg i fjol. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Göteborgs stad stoppar alternativ bokmässa

Göteborgs stad stoppar en alternativ bokmässa som skulle hållas på Heden i helgen, skriver de i ett pressmeddelande. Anledningen ska vara säkerhetsskäl.
– Vi väljer att dra tillbaka bokningen efter samråd med polisen, säger Carola Helltén vid Idrottsförvaltningeni pressmeddelandet.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande skriver Göteborgs stad att de beslutat att stoppa förlaget AlternaMedias planerade bokmässa på Heden i helgen.

Bland deltagarna finns den högerextrema tidningen Nya Tider, som i år har nekats att ställa ut på bokmässan på Svenska Mässan. Bland de planerade programpunkterna finns samhällsdebattören Katerina Janouch, SD:s tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth och konstnären Lars Vilks.

Göteborgs stad uppger att polisen, utifrån det programinnehåll och medverkande på evenemanget, gjort bedömningen att området som behöver säkras är större än det område som arrangören bokat.

– Vi väljer att dra tillbaka bokningen efter samråd med polisen, säger Carola Helltén, tillförordnad enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen, i pressmeddelandet.

ANNONS

Riskerar att stoppa sportevent

Enligt henne skulle man vara tvungna att ställa in sedan länge inbokade träningar och matcher vid Heden för att täcka in hela säkerhetsområdet.

– Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer och evenemang, säger Carola Helltén i pressmeddelandet.

Efter senaste bokmässan beslutade ledningen att Nya Tider inte var välkomna på bokmässan 2018. Vilket i sin tur resulterade i planen att anordna en alternativ bokmässa på Heden.

Nya Tider har tidigare medverkat på den traditionella bokmässan. Både 2016 och 2017 var tidningen på plats på Svenska Mässan. Men Nya Tiders medverkan resulterade i att många andra författare avböjde att medverka i protest.

GP har sökt Carola Helltén.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS