Göteborgs filmfestival - så blir den

Undergångsstämning i specialdesignade sarkofager. Men också ett helt nytt skådespelarpris och en pop-up-biograf i Nordstan. Nu är programmet till Göteborgs filmfestival här.

ANNONS
|

"Det finns trots allt inget klimatsmartare sätt att resa till Brasilien, Indonesien eller yttre rymden än via filmkonsten" skriver den konstnärlige ledaren Jonas Holmberg i programmet till Göteborgs filmfestival.

Apokalypsen är, som GP tidigare berättat, årets huvudtema och bland gästerna märks den prisade amerikanske författaren och klimatfilosofen Roy Scranton, som kommer att hålla en föreläsning om global uppvärmning om vikten av att förändra vår livsstil inför en, som han ser det, oundviklig klimatkatastrof.

LÄS MER:Apokalyps blir filmfestivalens huvudtema

Även nordiska komedier är i fokus, och festivalen tjuvstartar den 24 januari med Tuva Novotnys regidebut Britt-Marie var här, med Pernilla August i huvudrollen.

Finska Miia Tervos långfilmsdebut Aurora inviger festivalen, och avslutar gör Måns Mårlind och Björn Steins nya film Eld och lågor med Pernilla August, Robert Gustafsson, Frida Gustavsson och Albin Grenholm i huvudrollerna. En Romeo och Julia-historia där två familjer äger varsitt angränsande nöjesfält, och är svurna fiender.

ANNONS

Ett nytt skådespelarpris

Nytt för i år är det skådespelarpris som festivalen instiftar: Dragon award Best Acting. Statyetten går till den mest briljanta av de medverkande skådespelarna i huvudtävlan.

– Det finns så många fantastiska skådespelare i Norden så tyckte vi att det var dags att skapa ett pris speciellt för dem, säger Jonas Holmberg.

Att priset är könsneutralt är han särskilt nöjd med:

– Fler skådespelarpris borde egentligen vara det. Det är till exempel rimligare att jämföra Liv Ullman med Erland Josephson än med Goldie Hawn, säger han.

LÄS MER:Storfilmer klara för filmfestivalen

Göteborgs filmfestival delar i år också ut Audentia Award till en kvinnlig filmare.

Vandringspriset på 300 000 kronor har instiftats av EU:s filmfond Eurimages för att främja jämställdhet. Tidigare har det delats ut på filmfestivalerna i Istanbul, Locarno och Toronto.

– I år får vi i Göteborg det förtroendet, och det ser vi som en stor ära, säger Jonas Holmberg.

Gratis film i Nordstan

En annan nyhet är den pop-up-biograf som öppnar i Nordstan 25 januari. Under festivalveckan kan göteborgarna där se Hets, Mannen på taket, Sällskapsresan med flera svenska klassiker helt gratis.

Festivalens öppningsfilm Aurora är en mörk komedi inspelad i regissörens hemstad Rovaniemi, i Lappland.

– Det är en underbart charmerande romantisk komedi, med ovanlig fräschör och energi, säger Jonas Holmberg.

ANNONS

Där träffar den vilda partytjejen Aurora en natt vid korvkiosken Darian, en melankolisk flykting från Iran, och hans dotter. Darian måste snarast möjligt hitta en kvinna att gifta sig med för att få uppehållstillstånd. Aurora lovar att hjälpa till, och bombarderar snart honom med olika förslag.

Svensk dominans i huvudtävlingen

Aurora är en av tio filmer som valts ut att tävla om det Nordiska filmpriset på en miljon kronor, ett av världens största filmpris.

Även det psykologiska norska dramat Blindspot, i regi av Tuva Novotny konkurrerar om miljonpriset, liksom bland annat danska Queen of hearts med Magnus Krepper och Trine Dyrholm som det på ytan perfekta paret.

Annars är det svensk dominans i årets nordiska tävling: Aniara är Pella Kågerman och Hugo Lilja fantasifulla filmiska version av Harry Martinsons diktepos. Filmen kommer, som GP redan rapporterat om, att kunna ses av publik liggande i specialdesignade sarkofager på Ringön.

LÄS MER:Maxad klaustrofobisk filmupplevelse

Jätten-regissören Johannes Nyholms är tillbaka med Koko-di Koko-da, en surrealistisk skräckfilm om ett krisande par på campingsemester. Mia Engberg fortsätter efter Belleville baby (2013) sitt spännande utforskande av livet och filmkonsten i Lucky one, medan Johan Skoog tävlar med sin stillsamt poetiska långfilmsdebut Säsong.

Årets festival gästas också av rumänska guldbjörn-vinnaren Adina Pintilie, chilenska Dominga Sotomayor, danska Bille August, Thomas Vinterberg, Trine Dyrholm och Sofie Gråbøl, franska regissören Julie Bertucelli, norska filmbröderna Joachim och Emil Trier och australiensiska Jill Bilcock, en av världens främsta filmklippare, för att bara nämna några.

ANNONS

Redan den 17 januari drar Lilla Göteborgs filmfestival igång för den yngre publiken, med författaren Barbro Lindgren som hedersgäst.

LÄS MER:Hon blir hedersgäst på Göteborgs lilla filmfestival

Festivalchefen Jonas Holmbergs hetaste filmtips:

Koko-di Koko-da

"Efter Guldbaggebelönade Jätten och Las Palmas är Johannes Nyholm tillbaka med ett lekfullt och hallucinatoriskt nattäventyr om ett krisande par som fastnar i en campingkatastrof."

High life

"Claire Denis makalöst flippade rymdäventyr med Juliette Binoche, Robert Pattinson och André 3000 liknar ingenting annat. Det är nog den bästa science fiction-filmen jag har sett."

Too late to die young

"Poetiskt och rörande drama om ett gäng hippies som startar ett kollektiv på landet efter att Pinochet-eran tagit slut. Regissören Dominga Sotomayor sitter också i juryn som delar ut världens största filmpris till vinnaren av Nordic Competition."

Göteborgs Filmfestival 2019

Pågår 25 januari till 4 februari

Visar 376 filmer från 83 länder

Är den 42:a festivalen i ordningen

Hederspristagare: Mads Mikkelsen

Huvudtema: Apokalypsen

Gäster: allt från rumänska guldbjörn-vinnaren Adina Pintilie till amerikanske författaren och klimatfilosofen Roy Scranton.

Biljettsläpp: 10 januari från klockan 12 för medlemmar, 12 januari från klockan 12 för allmänheten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS