Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Hilda Hellström.

Göteborgaren Hilda Hellström får designpris

Hon bygger klippformationer av sten och gjuter urnor i plastgips. I går fick Hilda Hellström pris som Årets Konsthantverkare av designtidningen Residence

- Jag är jätteglad över priset. Det är roligt att bli uppmärksammad, säger Hilda Hellström.

"Hilda Hellströms konst uppstår i friktionen mellan naturen och det konstgjorda, mellan känslan och forskningen, mellan klippan och 3D-printern. Med jesmonite – gips mixat med akryl – förvandlar Hellströms konsthantverk jordskorpans berättelser till gåtfull kalejdoskopisk skönhet", skriver juryn i sin motivering.

Född i Tofta, uppväxt i Göteborg och utbildad i London och numera är Hilda Hellström bosatt i Köpenhamn. Hon har jobbat med många olika material så här långt i karriären. Trä, metall, glas, antracit, en typ av stenkol – och just nu jesmonite, ett naturstensliknande kompositmaterial, en blandning av akrylplastpulver och gips.

- Jesmonite är ett gjutbart material och jag gillar när materialet är följsamt och inte dikterar formen utifrån sina egna egenskaper, som många levande material gör. Istället kan jag skapa min egen verklighet med det, säger hon.

När Hilda Hellström skapar tycker hon om att relatera till objekt – som hon omskapar – och gör egna tolkningar av historiska former. Så är det till exempel med hennes uppmärksammade urnor.

- Jag gjuter urnorna i olika skalor och färgar in med olika pigment. Det färdiga resultatet är alltid en överraskning, även för mig, säger hon.

Keramik är ett material som Hilda Hellström hittills bara provat på men nu vill lära sig på riktigt.

- Nu ska jag lära mig. Det ska bli spännande. Jag har blivit inbjuden som artist-in-residence under ett par månader till berömda The Clay Studio i Philadelphia, USA.

Hilda Hellström är en av medlemmarna i DNK – Den Nya Kvinnogruppen, som startade 2013 och förutom henne själv består av Evelina Hedin, Kakan Hermansson, Anna Nordström, Malena Norlin och Åsa Norman – sex konstnärer som arbetar med materialbaserad konst utifrån feministiska perspektiv.

- Det är roligt att samarbeta med andra kring politiskt viktiga frågor men efter fyra stora utställningar på kort tid har vi bestämt oss för att inte ha utställningar under ett års tid för att kunna fokusera på workshops, interna samtal och utveckling.

Bild - 2
Mest läst