Göteborg kan bli Unescos litteraturstad 2021

Bokmässan, Litteraturhuset, Svenska PEN med flera aktörer vill göra Göteborg till en Unesco litteraturstad 2021. Deras gemensamma förslag ligger nu hos Kulturnämnden.

ANNONS
|

–Idén med Litteraturstaden Göteborg skulle också jacka tydligt in i stadens planer för 400-årsjubiléet, säger Bokmässans VD Frida Edman.

– Det som är så fantastiskt med Göteborg är att vi är så många aktörer som jobbar med litteratur och som gör så mycket bra. Men hittills har det inte funnits någon samordnande kraft. Nu vill vi än mer kraftfullt rikta fokus på, och utveckla, Göteborg som litteraturstad. Tillsammans och enat vill vi bära fram litteraturen.

LÄS MER:Frida Edman är Bokmässans nya boss

"Internationell lyskraft inför jubiléet"

GP har tagit del av skrivelsen som sex tunga litterära aktörer gemensamt lämnat in, inför Kulturnämndens presidium måndagen 14 januari. Frågan väntas, om förslaget finner gehör, tas vidare till Kulturnämndens ordinarie möte 29 januari.

ANNONS

Själva den faktiska ansökan om att få bli en en av FN:s internationella litteraturstäder, en så kallad Unesco City of literature, måste göras av representanter för Göteborgs stad. Skulle förslaget gå igenom blir Göteborg första staden i Sverige som får utmärkelsen.

"Genom att bli utnämnd till Unesco City of literature kan Göteborg kraftfullt positionera sig som litteraturstad, samt få tillgång till erfarenheter, ny kunskap och de senaste resultaten inom forskning och utveckling från andra städer i nätverket", slår aktörerna fast i den sammanställning av Göteborgs förtjänster som litteraturstad som lämnats in.

Om Litteraturstaden Göteborg görs till en del av stadens 400-årsfirande kan det bidra till den internationella lyskraft som jubiléet vill vara en katalysator för, menar de vidare. Göteborgs viktiga roll som fristad för författare i exil lyfts också fram.

En budget för fyra år krävs

Skrivelsen är undertecknad av Frida Edman, Bokmässans VD, Kristín Bjarnadóttir, ordförande för Författarcentrum Väst, Sofia Gräsberg, verksamhetsledare för Litteraturhuset, Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN, Louise Halvardsson, ordförande för Poesiwerken samt Anna Mattsson, projektansvarig för Politisk poesifestival.

LÄS MER: Svetlana Aleksijevitj mötte hemmapubliken

UNESCO kräver av varje litteraturstad att de avsätter en budget för en period av fyra år för lokala aktiviteter och överbryggande projekt. En kostnad som aktörerna föreslår att Göteborgs stad och VG-regionen delar på. Andra utgifter gäller resor tills syster-städer inom nätverket samt lön för en projektkoordinator anställd inom staden, som skulle få i uppdrag att arbeta med ansökan under våren.

ANNONS

Exakt hur stor budget det rör sig om för den aktuella fyraårsperioden framgår inte av skrivelsen.

– Men det är en viktig faktor för politikerna i presidiet att ha med sig, för att kunna ta ställning till förslaget, säger Anna Rosengren, direktör för Göteborgs Stads kulturförvaltning.

– Det är möjligt att jag efter mötet kommer att få i uppdrag att be aktörerna om ett förtydligande på den punkten.

LÄS MER:Jila Mossaed: "Poesi är som en hjärnattack!"

Tankarna har funnits länge

Kristín Bjarnadóttir, ordförande Författarcentrum Väst, är en av initiativtagarna till det nya litterära samarbetet.

–Jag har haft tankar om det här i flera år, och förarbetat skrivelsen aktivt de senaste två åren, säger hon.

Bland annat har hon haft tät kontakt med företrädare för närliggande internationella litteraturstäder som Reykjavik, Lillehammer, Krakow och Nottingham.

– Det har varit väldigt bra, inte minst att kunna rådgöra med de andra städerna i Norden som redan utsetts till litteraturstäder. Lillehammer så sent som förra året.

Tror du att Göteborg har en chans att bli litteraturstad 2021?

– Absolut! Jag kan bara inte föreställa mig något annat när man tittar på allt det fantastiska som händer här i Göteborg lokalt, men också internationellt genom exempelvis det EU-finansierade läsprojektet Open the door for reading to children.

ANNONS

Unesco Cites of literature

UNESCO är Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Vartannat år erbjuder Unesco städer möjlighet att ansöka om att bli en Unesco City of literature.

Tillsammans utgör dessa ett globalt nätverk av städer med djuplodat intresse för litteratur och litterär konst.

I dag finns det 28 litteraturstäder runt om i världen, varav två är inom Norden: Lillehammer och Reykjavik.

Unescos litteraturstäder ingår i ett större nätverk, Unescos nätverk för kreativa städer. Detta nätverk, som omfattar totalt 180 städer från 72 länder, inrättades 2004 för att stödja samarbete mellan städer som lyfter fram kreativitet som en strategisk faktor för hållbar stadsutveckling.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS