Funktionshindrade författare känner sig diskriminerade av Bokmässan

Hög ljudnivå och svårighet att orientera sig kan vara ett hinder för att delta på Bokmässan. Flera författare med funktionshinder känner sig diskriminerade.

ANNONS
|

I somras publicerade Författarförbundets tidning, Författaren, en debattinlägg av Stina Nilsson Bassell där hon berättar att Bokmässan varit intresserade av att anordna ett seminarium med henne. Då hon har en funktionsnedsättning och inte klarar att åka själv, ville hon använda sig av en stand-in, vilket hon brukar göra. Ofta är det hennes sambo som får uppdraget att representera henne fysiskt och läsa upp hennes ord. Men Bokmässan sade nej till den lösningen.

"Varför ska man uteslutas ur det som är värt sin vikt i guld för en författare bara för att kroppen skakar?", skriver hon.

Hon är inte den enda författaren som är kritisk till Bokmässans tillgänglighet. Författaren och forskaren Magnus Alkarp har en lindrig form av MS. Han har varit på Bokmässan tre gånger tidigare och skulle gärna åka dit varje år om det vore möjligt.

ANNONS

– Men dessvärre går det inte längre. De första timmarna är kul. Sedan börjar trängseln, ljudnivåerna, värmen, illa genomtänkta podier och ännu värre belysning att göra sig påminda, och vid det laget är besöket bortkastad tid, skriver han i ett mejl till GP.

Han tycker sig märka att diskriminering av den här typen ökar, Bokmässan är inte den enda, menar han.

– Men jag jobbar ofta utomlands och har aldrig haft samma problem i USA eller Grekland.

Fick panik av trängseln och ljudmiljön

Författaren och litteraturvetaren Lena Petersson har Aspergers syndrom. I år kommer hon till Bokmässan med andra delen av sin självbiografi Detta resulterade ofta i oro och gråt.

Hon har lättast att uttrycka sig skriftligen och väljer även hon att svara per mejl.

Första gången hon var på Bokmässan som besökare kände hon inte till sin funktionsnedsättning och fick panik av trängseln och ljudmiljön. Hon fick eskorteras ut efter bara en liten stund. Andra gången hade hon öronproppar i öronen och en boendestödjare med sig

– Det var dock svårt för mig att koncentrera mig på det som sades i montrarna och på scenen, för min hjärna har inget filter utan den tar in alla intrycken och tycker att allting är lika viktigt.

ANNONS

Fantasilöst att inte kunna lösa problemen

Magnus Alkarp påpekar att det rör sig om två problem: tillgänglighet för funktionshindrade besökare och de funktionshindrade författarnas möjlighet att delta.

– Det är omöjligt att prata om generella lösningar eftersom det är fråga om så skilda sjukdomar eller tillstånd men man måste lida en monumental brist på fantasi eller kommunikationsförmåga för att inte kunna lösa problemen, och det med ganska enkla medel. I det första fallet finns det gott om patientorganisationer man kan samråda med, och i det andra fallet – deltagarna – räcker det med att lyfta på luren.

Vad skulle det innebära om Bokmässan satsade mer på tillgängligheten?

– Litteraturen, liksom tillgången till den, är i grunden en demokratifråga. Möjligheterna för alla, oavsett funktionsförmåga, att vara delaktiga är extra viktigt när det handlar om det fria ordet, svarar Magnus Alkarp.

Bokmässan tar gärna emot tips

Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan, menar att man försöker anpassa så gott det går för olika behov. Bland annat finns hörselslingor, rullstolar går att låna, och ledsagare kommer in gratis.

Vad gäller kritiken från Stina Nilsson Bassell, som nekats att skicka en ersättare, har Bokmässan fört en dialog med henne och med förlaget.

– Vi har tagit del av den kritiken, och även av kritiken mot ljus- och ljudnivåer. Sedan är Bokmässan ett stort och svulstigt arrangemang, och jag har stor förståelse för om den kan upplevas som stökig och brötig både ljus- och ljudmässigt, och att det finns de som av den anledningen inte kan besöka oss. Vi tar tacksamt emot alla tips vi kan få på det området för att förbättra oss.

ANNONS

Lena Petersson har flera förslag på hur Bokmässan skulle kunna bli tillgängligare.

- Tydligare information om att ledsagare går in gratis.

- Personer som har svårt med köer får gå in genom annan entré.

- Ljuddämpande mattor och textilier kan användas i högre grad,.

- Mässvärdar i hallarna som kan svara på frågor.

- Vissa besökare med funktionsnedsättning får gå in på branschdagar när det inte är så trångt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS