Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fredrik Virtanen lämnar Aftonbladet

  Enligt Fredrik Virtanen och Aftonbladet har de tillsammans kommit överens om att han avslutar sin anställning, efter de uppmärksammade våldtäktsanklagelserna i samband med metoo-kampanjen.

  – Jag lämnar tidningen efter att chefer offentligt uttryckt brist på förtroende för mig. Men beslutet att lämna sker i samförstånd, säger Fredrik Virtanen till Aftonbladet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Anklagelserna mot profilen

  I oktober, under metoo-kampanjens startskede, anklagades Fredrik VIrtanen i ett Instagraminlägg av medieprofilen Cissi Wallin för att ha drogat och våldtagit henne 2006, ett brott som polisanmäldes några år senare och där utredningen lades ner. Efter det har ytterligare anklagelser riktats mot Virtanen.

  LÄS MER: Fredrik Virtanen om våldtäktsanklagelserna

  En annan kvinna berättar om hur hon, 14 år gammal, hörde av sig till Virtanen som hon beundrade och fick ett skriftligt svar med frågan om hon "vill ligga". I veckan har en skärmdump av konversationen offentliggjorts.

  En tredje kvinna menar att Virtanen försökte droga och våldta henne 2002.

  Fredrik Virtanen stängdes av från sin tjänst som krönikör för Aftonbladet, Och nu avslutas alltså hans anställning helt. 

  "Det var dags"

  – Inget i den nu avslutade internutredningen har visat på händelser i närtid. Vi har från vår sida trots det bedömt att det blir svårt för honom att fortsätta att verka som journalist på Aftonbladet på grund av nyhetsrapporteringen gällande honom i samband med metoo. Därför har Fredrik Virtanen efter samtal med oss valt att avsluta sin anställning, säger Aftonbladets stabschef Magnus Ringman till Aftonbladet.

  – Det här kom i och för sig plötsligt. Men det var dags. Jag har haft underbara år på tidningen. Aftonbladet finns för alltid i mitt hjärta, men nu känns det finemang att titta friskt framåt, säger Fredrik Virtanen.

  Fredrik Virtanen avböjer att kommentera saken vidare när GP kontaktar honom, och hänvisar till Aftonbladet-artikeln.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.