Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Filmspaning: Svenska Oscars-doldisen är bäst

En kärleksförklaring till Helen Mirren, en svensk doldis bland Oscars-nomineringarna och en ung Astrid Lindgren i veckans filmspaning.
Helen Mirren på Golden Globes efterfest förra veckan.. Bild: Richard Shotwell

Skådis: Helen MirrenDet är fullt möjligt att brittiska karaktärsskådespelerskan Helen Mirren varit dålig i en film, men just nu kan jag inte komma på någon. Under alla omständigheter har Mirren, född 1945, varit superb i till exempel Den blodiga långfredagen, The Queen, Gosford Park och, förstås, som kriminalkommissarien Jane Tennison i tv-serierna I mördarens spår. Nya Helen Mirren-filmen Winchester – House of ghosts, som har premiär nästa fredag, är en horrorhistoria med ekon från Huset som Gud glömde. Kan vara helbra, men kan också vara halvkass.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Filmfotografen Hoyte van Hoytema.. Bild: JESSICA GOW / TT

Oscarschans: Hoyte Van HoytemaRuben Östlund och The Square är inte det enda svenskintresset på årets Oscarsgala. Filmfotografen Hoyte Van Hoytema, som jag betraktar som helsvensk, har goda chanser att vinna en Oscar för det mästerliga fotot i Christopher Nolans mästerliga krigsfilm Dunkirk. Tuffaste konkurrenten är Roger Deakins för Blade Runner 2049, men efter Interstellar och James Bond-filmen Spectre har Van Hoytema samlat ihop till en Oscar. Plus att han helt enkelt är bäst.

Filmen Unga Astrid som handlar om Astrid Lindgren spelas bland annat in i Lilla Edet. Här syns skådespelarna Alba August och Magnus Krepper under inspelningen. Alba August spelar rollen som den unga Astrid Lindgren. . Bild: Thomas Johansson/TT

Kommande: Unga Astrid

Efter filmerna om Björn Borg och Ted Gärdestad kommer en film om Astrid Lindgren. En film som inte följer det förväntade biografifilmupplägget när den koncentrerar sig på en viktig händelse från när Lindgren var ung. Unga Astrid, som filmen heter, kommer att premiärvisas på Berlins filmfestival, som drar igång 15 februari. Filmen är regisserad av Pernille Fischer Christensen och huvudrollen görs av Alba August. Svensk biopremiär blir det inte förrän i höst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.