Musik i blodet. Martin Miehe-Renard har regisserat danska Till stjärnorna, där Karl och Sawsan rymmer hemifrån för att kvala in till en musiktävling.
Musik i blodet. Martin Miehe-Renard har regisserat danska Till stjärnorna, där Karl och Sawsan rymmer hemifrån för att kvala in till en musiktävling. Bild: Fimbild

Filmspaning: Ladda med schlagerfilm

Jonas Gardell gjorde tidigt film om sina schlagerdrömmar. Och Greta Gerwig blir den femte kvinnan på nittio år som tävlat om en Oscar för bästa regi.

ANNONS
|

Schlager: är bäst på bio

Om du letar alternativ till den tv-sända schlagerkampen i Scandinavium, eller kanske bara vill ladda upp inför lördagskvällens bravader, så finns flera sevärda filmer med schlagertema. En av de tävlande i Göteborg, Jonas Gardell, har skrivit manus till filmen Livet är en schlager (2000) som kretsar kring schlagerbesatta fyrbarnsmamman Mona Bergström. I den fina danska ungdomsfilmen Till stjärnorna (The contest) blir Karl, nyinflyttad i Köpenhamn, vän med turkiska Sawsan som drömmer om att vinna en musiktävling. I animerade Sing (2016) antas bland annat en discodansande gris och en punkig igelkott till musiktävlingen.

 Småstadsrebell. Saoirse Ronan i huvudrollen som Lady Bird i Greta Gerwigs film Lady Bird nominerad till totalt fem Oscars.
Småstadsrebell. Saoirse Ronan i huvudrollen som Lady Bird i Greta Gerwigs film Lady Bird nominerad till totalt fem Oscars. Bild: Filmbild

Oscarshopp: Greta Gerwig

Att Greta Gerwig Oscarsnominerats för både manus och regi för sin underbara, självbiografiska film Lady bird är inte mer än rätt, och jag håller tummen hårt. Hon är den femte kvinnan på nittio år som har chans att vinna en Oscar för bästa regi - vilket säger en hel del om Oscarsjuryn. Övriga kvinnor som nominerats till regipriset är Jane Campion för Pianot, för övrigt den första och enda kvinna som vunnit Guldpalmen i Cannes för just Pianot), Kathryn Bigelow för The hurt locker, Sofia Coppola för Lost in translation och Lina Wertmüller för 1970-talsfilmen Mannen som köpte sitt liv.

ANNONS
Uma Thurman. Som The Bride i Tarantinos film med samma namn.
Uma Thurman. Som The Bride i Tarantinos film med samma namn. Bild: Filmbild

Weinstein-skandalen: Uma Thurman rasande

Anklagelserna mot filmproducenten Harvey Weinstein bara växer. I veckan gick Uma Thurman ut och berättade i en känslosam intervju i New York Times, där hon anklagar Harvey Weinstein, som var producent på Kill Bill-filmerna för övergrepp. Även skådespelaren Salma Hayek anklagar stjärnproducenten, tidigare en av Hollywoods absolut mäktigaste män, för att ha hotat att slå sönder hennes knäskålar när hon avvisade hans sexuella inviter. Dessa och andra samlade anklagelser mot Weinstein finns nu att läsa i ett dokument sammanställt av brittiska The Guardian.

ANNONS