Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

collage.jpg
Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg ser fram mot festivalens digra Bergmanprogram. Bild: TT/GP

Filmfestivalen hårdsatsar på Bergman

Nästa år skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100. Först ut i det årslånga firandet blir Göteborgs filmfestival.

Ingen lär missa att Sveriges store regissör Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år 2018. Under nästa år kommer hans gärning att uppmärksammas över hela landet.

Först ut att fira jubilaren blir dock Göteborgs filmfestival, där Ingmar Bergman var hedersordförande fram till sin död 2007 och bland annat låg bakom den internationella debuttävlingen The Ingmar Bergman Competition.

Och Göteborgs filmfestival slår verkligen på stort. Förutom en rejäl Bergmanfest blir det också seminarier, ett musikaliskt drömspel av tonsättaren Jüri Reinvere och Käbi Laretei, nya boksläpp, en singalongföreställning av Trollflöjten med tenoren Olof Söderberg och pianisten Lisa Fröberg, särskilda Bergmansöndagar under hela nästa år på Hagabion och en hel del annat.

– Det är ett väldigt ambitiöst program men så var Ingmar Bergman också vår allra största filmare. För egen del är jag väldigt nyfiken på vår satsning Bergman Revisited, säger filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

Bergman Revisited är sex olika kortfilmer som sex namnkunniga regissörer och manusförfattare har gjort, alla inspirerade av Ingmar Bergmans konstnärliga universum. Bland filmskaparna finns Tomas Alfredson, Pernilla August, Lisa Aschan och Liv Strömqvist.

Ingmar Bergman kommer verkligen att färga årets filmfestival?

– Vi kommer att erbjuda mycket annat också men, visst, det blir en del fokus på Bergman på festivalen. Och det är han verkligen värd.

Finns det något kvar att säga om Ingmar Bergman som inte redan har sagts?

– (skratt) Det är såklart den stora utmaningen. Ingmar Bergman är ju den mest genomtröskade människan i Sverige. Men det vi ser nu är att Bergman håller på att bli som Hitchcook, det vill säga att man på olika sätt använder Bergman som referens och utgångspunkt för andra verk. Samtidigt är det ständigt nya människor som möter hans konstnärskap.

Så han är fortfarande relevant?

– Herregud ja! I högsta grad. Han kommer alltid att vara relevant.

Kommer Bergmans 100-årsdag att uppmärksammas utomlands tror du?

– Ja, absolut. Jag vet redan att filmfestivalen i Cannes planerar att göra något och jag tror säkert att fler festivaler kommer att följa efter. Det finns ett otroligt intresse för Ingmar Bergman utomlands, tillsammans med August Strindberg var han ju 1900-talets största svenska kulturpersonlighet.

Hur länge har ni jobbat med er Bergmansatsning?

– I två år ungefär. Men det har varit ett väldigt roligt arbete.

Göteborgs filmfestival 2018

Pågår 26 januari till 5 februari.

450 filmer visas under festivalen.

Biljetterna släpps 11 januari för medlemmar och den 13 januari för alla andra.

Läs mer om Göteborgs filmfestival
Mest läst