Postumt. Julia Stanislawska har med kameran i släptåg följt den folkkäre skådespelaren Rikard Wolff under flera år. Fyra månader efter hans bortgång  inviger dokumentären Rikard Tempo dokumentärfilmfestival i Stockholm.
Postumt. Julia Stanislawska har med kameran i släptåg följt den folkkäre skådespelaren Rikard Wolff under flera år. Fyra månader efter hans bortgång inviger dokumentären Rikard Tempo dokumentärfilmfestival i Stockholm. Bild: Robert Nordström

Filmen Rikard inviger Tempofestivalen

Skådespelaren Rikard Wolff porträtteras närgånget i en ny dokumentär. Där möter vi gamla och nya älskare samt musikaliska förebilder som Edith Piaf.

ANNONS
|

Nu står det klart vilka tio dokumentärer som tagits ut att tävla på Tempofestivalen. Först ut den 5 mars är Julia Stanislawska som inviger festivalen med dokumentären Rikard, om skådespelaren Rikard Wolff som skapade ett sådant stort tomrum efter sig när han gick bort i november förra året.

Rikard Wolff var en av Sveriges mest omtyckta artister, dessutom ytterst betydelsefull som gayikon. Vid sidan om teater och film var han dessutom aktiv som sångare, spelade in skivor och medverkade i Melodifestivalen.

Besatthet och berömmelse

Den nya filmen berättar närgånget om artisten och människan Rikard Wolff. Vi får möta gamla och nya älskare samt en ständigt återkommande Edith Piaf, stjärnan som tidigt blev en förebild för Wolff och i grunden förändrade hans liv. Filmen berör idolskap, besatthet och berömmelse. Även franska sångerskan Barbara och Jaques Brel finns självklart med som musikaliska förebilder.

ANNONS

Tempo dokumentärfilmfestival har påpassligt valt det Bergman-relaterade begreppet "Persona" som årets tema.

Nominerade i tävlingen Tempo documentary award är förutom Rikard även Leva. Älska av Mette Aakerholm Gardell, en film där vi får följa de boende på Regnbågens seniorboende, det första officiella äldreboendet för hbtq-personer i Sverige. det omtalade porträttet av Silvana Imam: Silvana – Väck mig när ni vaknat av Mika Gustafson, Olivia Kastebring och ChristinaTsiobanelis.

En minröjare i Mosul

Andra spännande tävlingsfilmer är Cecilia Björks dokumentär En bra vecka för demokratin, om den mediala konstruktionen av Almedalsveckan och The Deminer av Hogir Hirori om en snudd på manisk minröjare och åttabarnsfar i Mosul, Irak. Göran Hugo Olsson skildrar i sin film Den sommaren stämningen i amerikanska konstnärskretsar sommaren 1972.. Det med utgångspunkt i den excentriska mor-dotter-duon Little Edie och Big Edie i sitt förfallna hus i East Hampton - en duo som publiken lär känna i filmklassikern Grey Gardens (1975)

Samtliga dessa filmer har först premiär på Göteborgs filmfestival, med start 26 januari, där de tävlar om det nordiska dokumentärfilmspriset.

Martin von Krogh berättar om vardagen i Kabul i sin dokumentär Cinema Pameer, och Staffan Julén bygger sin film Lyubov - kärlek på ryska på intervjuer som nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj gör inför sin kommande roman om kärlek.

ANNONS

Övriga tävlingsfilmer på Tempofestivalen är Anna Eborns Lida och Maryam Ebrahimis Stronger than a bullet. Priset på 75 000 kronor, går till filmens regissör och delas ut på avslutningsgalan den 10 mars.

Festivalen Tempo, som är Sveriges största festival för dokumentära uttryck, startades 1998 och inkluderar material över genregränserna, inklusive film, foto och radio. Festivalen rymmer förutom filmvisningar också workshops, seminarier och branschmöten.

ANNONS