Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: TT Nyhetsbyrån

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Försvunnen" Monet-målning hittad

  Den franska konstnären Claude Monet är världsberömd för sina landskapsmålningar och anses vara en pionjär inom impressionismen. Nu har en av hans "försvunna" målningar hittats – genom en enkel Google-sökning.

  Att leta efter konstverk från kända konstnärer är ofta ett omständigt arbete för konsthistoriker och forskare. Det innebär oftast gediget arbete i bibliotek, arkiv och olika privata gallerior. Så var inte fallet i jakten på Monets målning "Effet de Brouillars" från 1872, som har varit försvunnen för forskarna sedan 1895, vilket den brittiska tidningen The Guardian rapporterar om.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Googlade och fick träff

  Konsthistorikern Richard Thomson vid Edinburghs universitet letade efter målningen efter att ha sett den på en bild lika stor som ett frimärke. Och sättet han hittade på var, inom konsthistorikerbranschen, något ovanlig. Han googlade efter målningen och fick träff direkt.

  Där fick han reda på att målningen nyligen hade sålts mellan konsthandlare i USA. Han upptäckte också att målningen sålts 2007, något som konsthistorikerna hade missat. De senaste fastslagna försäljningarna som forskarna hade var 1874 vid en förmodad försäljning i London samt 1895 i Boston och New York.

  Ställs ut

  Genom privathandlaren i USA kunde Richard Thomson få tag i de nya ägarna av "Effet de Brouillars" som i sin tur kommer att låta honom ställa ut det förlorade konstverket på Monet-utställningen "Monet & Architecture" på National Gallery i London.

  Konstverket "Effet de Brouillars" ska föreställa orten Argenteuil nära Paris, vilket är en plats där den franska konstnären bodde mellan 1871 och 1878.

  Få tidigare spår

  Tidigare tecken på målningens existens har varit knapphändiga för konsthistorikerna har varit sparsamma. Den har funnit på en svartvit bild i en bok från 1982 och i en katalog från 1990 där bilden var lika liten som ett frimärke i boken.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.