Första omgången av Paracastextilierna återlämnad

ANNONS
|

I tisdags morse flög en delegation på fyra personer till Lima för att börja återlämnandet av samlingen av 89 textilier från Paracas. Dessa förvaras nu på Världskulturmuseet. Representanterna från Göteborg bestod bland annat av kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) och chefen för Göteborgs kulturförvaltning, Björn Sandmark.

Återlämnadet av de fyra första textilierna till presidenten gjordes av Anneli Hulthén under en ceremoni i Lima vid 18-tiden, svensk tid, på onsdagskvällen. En kort stund efter det högtidliga mötet berättar hon via sin pressekreterare Carin Malmberg hemma i Sverige:

– Det är helt klart att Göteborg har fått en ny vän i världen. Detta ger oss som stad möjligheter till fortsatt utbyte, till exempel har vi bägge utmaningar inom trafik, stadsplanering och miljö. Och så finns ju många svenska företag i Lima.

ANNONS

- Vad som än händer framöver så har vi nu en gemensam historia via Paracastextilerna, säger Anneli Hulthén, som i går blev hedersmedborgare i Lima.

De över 2000 år gamla Paracastextilierna består av föremål som hittats i gravar och förts ut illegalt från Peru under 1930-talet. De har sedan skänkts till Göteborgs stadsmuseum. Förra året anhöll Perus regering om att få tillbaka textilierna. Ett önskemål som beviljades av Göteborgs kommunfullmäktige. I måndags godkände kulturnämnden ett avtal mellan Utrikesministeriet/Kulturministeriet i Peru och Göteborgs Stad om återförandet.

Överenskommelsen med Peru innebär att textilierna ska överföras i fyra omgångar fram till 2021, då det både är Göteborgs 400-årsjubileum och Perus 200-årsjubileum. Den första är nu genomförd. Packning och transport kostar Göteborgs stad 300000 kronor. Enligt kulturförvaltningen finns det inga uppgifter om vad den slutliga räkningen hamnar på.

ANNONS