Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Författaren och poddaren Alexander Pärleros. Bild: Peter Knutson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förlorarnas revansch

Sinziana Ravini inspireras och berörs av Alexander Pärleros recept på framgång.

Sakprosa

Alexander Pärleros

Framgångsboken

Forum

Framgång har länge varit ett fult ord. Alla vill ha det, men ingen vågar riktigt erkänna det. I alla fall, inte om man ännu inte nått de framgångar man önskar sig. Men vad är egentligen framgång? Framgång handlar inte om att jobba sig fram till erkännande, pengar och makt, utan om att bli lycklig med den man är. Men vägarna dit, kan vara krokiga. När Alexander Pärleros bestämde sig för att starta en framgångspodcast och börja intervjua Skandinaviens mest framgångsrika personer var det ingen som riktigt trodde på honom. Några år senare är Framgångspodden Nordens största intervjupodd med över 1 miljon lyssnare varje månad. Vad är hemligheten bakom hans egen framgång? Förmågan att se framgång mer som en upptäcktsresa än som en slutdestination, motgångarna som viktiga moment på resan och förmågan att tänka stort och att aldrig ge upp, för som Columbus sade: "det omöjliga är bara omöjligt fram till dess att någon har gjort det".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Så formar sociala medier våra känslor

Boken är som en enda stor initiationsresa, fylld av historier, citat, övningar och roliga exempel på hur folk, inte minst författaren själv tagit sig ut ur stora knipor. Ibland blir jag riktigt rörd, som när han skriver om relationen till den fattiga men ständigt närvarande modern eller den aggressiva, frånvarande fadern, som en gång slog hål på Pärleros garderob. Modern täckte hålet med ett stort klistermärke på Kalle Anka, Pärleros dåvarande hjälte.

Personligen har jag aldrig mött en stark människa utan ett jobbigt förflutet och jag håller verkligen med Pärleros om att varje tragedi kan förvandlas till en hjältesaga, om man byter perspektiv. Det må låta lätt, för lätt, och ibland framstår han som den svenska versionen på Anthony Robbins, men kombinationen av olika verktyg och metoder och sättet som Pärleros har lärt sig att byta verktyg och attityder allteftersom han framskrider i livet, är också en indirekt kritik av alla absolutistiska hjälpboksförfattare som tror sig ha hittat den maximala förändra-ditt-liv-metoden.

Vi får också ta del av andra lyckade personers framgångsmodeller. Enligt Isabella Löwengrip, handlar det om att bygga ett liv, som man inte behöver ta semester ifrån, för Timbuktu är framgång att lyckas med att vara lycklig. Säljgurun Mikael Arndt hävdar: ”Om ditt ’varför’ är galet starkt blir ditt ’hur’ rätt enkelt”.

Ibland blir jag aningen provocerad över alla dessa överlyckade mastermind-människor, men så inser jag i nästa stund, att detta handlar om förlorarnas revansch, och ärligt talat, finns det något härligare att se på än människor som reser sig ur sin underkastelse? Ja. Folk som lyckas förena sina individuella lyckoresor och göra en rejäl insats för mänskligheten. Tänk vad Pärleros skandinaviska nätverk hade kunnat göra om alla slog sina påsar ihop för att bekämpa fattigdom, miljöförstörelser, sjukdomar och främlingsfientlighet, och slutade räkna siffror och likes på sociala medier?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.