Förening för litterära möten

ANNONS
|

Författarcentrum Väst, FCV, är en ideell förening som samlar västra Sveriges författare; poeter, roman-, fackboks- barn- och ungdomsboksförfattare. Målet är att sprida litteraturen brett i samhället och att ordna möten mellan författare och läsare.

De driver flera läs- och skrivfrämjande projekt, gymnasietävlingen Jag skriver i dina ord är ett. Tävlingen är öppen för bidrag från hela landet och går ut på att eleverna ska skriva egna texter utifrån redan befintliga dikter eller låttexter.

–Priset ger mig någon form av kvitto på att det jag skriver är bra. Och jag vågar fortsätta drömma om att jag en gång ska kunna livnära mig på mitt skrivande, säger andrapristagarenJohanna Timle, som går andra året från Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

ANNONS

Det var helt fullsatt på Musikens hus när Bob Hansson, en av de uppläsande författarna, delade ut priser till de unga.

Viktig verksamhet

–Och Forum för poesi och prosa är en viktig del av vår verksamhet, säger Peter Nilsson, själv poet och anställd som FCV:s kommunikatör.

Han får medhåll av föreningens nyvalda ordförande Kristín Bjarnadóttir.

–Upplägget där man blandar kända författare med mindre kända eller helt okända författare tycker vi själva är bra. Det ger de nya draghjälp, säger Bjarnadóttir när GP träffar henne och Peter Nilsson på föreningens kansli på Prinsgatan i Linnéstaden.

Författarcentrum Väst arrangerar åtta författarturnéer varje år. Sedan starten har 350 författare medverkat. Och författarna kommer inte enbart till Göteborg utan turnerar i Västsverige.

–Det betyder mycket för de mindre orterna. Tomas Tranströmer har läst i Mellerud bara för att ta ett exempel. Det hade aldrig hänt annars. Och Sofi Oksanen mötte publiken i Kinna, säger Peter Nilsson.

Ny ordförande

Kristín Bjarnadóttir är poet och kulturjournalist med rötter på Island. Hon bodde i Danmark på 70-talet och flyttade till Göteborg 1985.

–Det var lite av en kulturchock, på Island var poesi väldigt respekterat och här sa man, ”va, vill du ha betalt om vi publicerar dina dikter?”.

ANNONS

FCV:s ordförande ser som sin uppgift att fokusera på författarnas villkor i bred betydelse.

–De ekonomiska är en del men det handlar också om socialt kapital. Vilka nätverk en författare har tillgång till betyder mycket, där kan vi lotsa in nya i våra existerande nätverk eller hjälpa till och bilda nya.

Och hon brinner för olika slags samarbeten, inom Norden och även internationellt. Till hösten dras ett projekt igång med författare från Island, Färöarna och England.

Kristín Bjarnadóttir leder själv ett av föreningens nätverk, Poeter orkar poetiska projekt, POPP.

–Det är ganska nytt och vi är bara sex författare men samarbetet har utvecklats på ett roligt sätt, vi skriver och experimenterar tillsammans.

Många nätverk

Barnboksnätet är ett stabilt och stort nätverk som funnits i många år där 100 barnboksförfattare är medlemmar varav en del träffas regelbundet varje månad, oftast i Göteborg i föreningens lokaler.

För författare med ett annat modersmål än svenska finns Klubb Fenix. Isländska Bjarnadóttir är med där också.

–Det är givande möten. Vi presenterar oss för varandra både litterärt och personligt och berättar vad vi håller på med, vad vi brinner för. Vi har medlemmar med exempelvis arabiska, kurdiska, persiska, tjeckiska, ryska, ungerska och albanska som modersmål och det sker översättningar åt båda håll.

ANNONS

Föreningen driver flera verksamheter med integrerande inriktning, bland annat Västra Götalands har de åtagit sig att administrera Västra Götalands översättarstöd för att invandrade författare ska kunna läsas på svenska. De har också gett ut en romsk-svensk-resande antologi Den orörda historien.

Litterär elevtidning

FCV startade för sju år sedan en litterär elevtidning, Made in Backa. Barn i åldrarna 10-13 år på alla skolor i Backa skriver dikter, berättelser och artiklar och gör reportage under vägledning av en kulturpedagog och gästande proffsskribenter. Tanken är att barnen ska lära sig mer om varandras kulturer och erövra det svenska språket.

Made in Backa finansieras främst av stadsdelen Norra Hisingen. I senaste numret intervjuar några elever stadsdelsnämndens nye ordförande, en artikel handlar om skolmaten och en elevskribent har ”jobbskuggat” en golftränare och ställt frågor.

–Varje termin jobbar ett antal författare ute i klasserna på skolor i Göteborg och övriga regionen och leder skrivövningar, håller föredrag och låter sig intervjuas. Ett författarbesök kan vara värdefullt för den fortsatta utvecklingen, vi vill ju inspirera barnen till att läsa och skriva.

Författarcentrum Väst

Föreningen omfattar Västra Götaland, Halland och Värmland, har cirka 350 yrkesverksamma författare som medlemmar.

Medlem kan den bli som är med i Sveriges Författarförbund eller har kommit ut med minst två egna eller översatta böcker.

Förmedlar via Författarförmedlingen författarframträdanden i framför-allt skolor och bibliotek. (2016 700 besök till ett värde av sex miljoner kronor).

Arrangerar olika litterära evenemang för allmänheten bland annat Forum för poesi och prosa, med uppläst litteratur.

Driver också olika frågor med anknytning till litteratur. Det kan vara allt från yttrandefrihet till att värna lokala bibliotek.

Uppdragsgivare är Kulturrådet, Västra Götaland och Göteborgs kommun.

Under 2016 fick FCV verksamhetsbidrag från Kulturrådet: 700 000 kr och VGR :700 000 kr

Bidrag från Göteborgs stad: Gbg 225 000 (för Forum för poesi och prosa i Göteborg)

ANNONS