Dags att sätta stopp för hundar?
Dags att sätta stopp för hundar? Bild: Claudio Bresciani / TT

Förbjud hundar och höga sängben

Emanuel Karlsten förundras över varför svenskarna jublar så mycket över raketförbudet och föreslår lite fler områden att reglera.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Äntligen mer förbud! Äntligen försvinner nyårsraketerna! Nyheten om att nyårsraketer i år inte kommer säljas utan licens blev en av förra årets mest spridda nyheter, trots att den kom bara dagar innan året var slut. De flesta tycks ha missförstått den. Det blir inte förbud mot fyrverkerier, utan bara raketer som fästs på pinnar. Vanliga fyrverkerier i “tårtor” och “lådor” är fortsatt tillåtet. Skeptikerna tror inte det blir någon större skillnad, importen från andra länder kommer öka och skjutandet fortsätta. Det är vad som skett efter förbudet mot smällare.

LÄS MER:Jesus föddes inte för att du ska få fler julklappar

Men ändå, hurra! Äntligen ett till förbud eftersom vi i det här landet inte kan hantera raketer. Att minska olyckor menar i alla fall Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är anledningen till förbudet. Exakt hur stort skadeproblemet är grävde sedan alla tidningar i under årets sista vecka. Det gjordes grafik, lokalt och nationellt. 121 personer i hela landet fick förra året söka vård för fyrverkerier. 121! Ok, det kanske inte är jättemycket eller tillräckligt för ett förbud, men det är kanske inte heller anledningen till allmänhetens jubel?

ANNONS

Vi jublade väl kanske mest för att vi längtar efter ordning och reda! Eller för att djuren skulle få lugn och ro! Varför tänker ingen på våra hundar? Jag tänker på hundar. För när jag slog i Socialstyrelsens databas över vilka skador svensken söker vård för dök hundar upp överallt. Medan 21 personer i Västra Götaland sökte vård för fyrverkerier, sökte 498 personer vård för hundbett – nästan 4 000 personer i hela landet!

Jag tänker på den gamla Just D-medlemmen “Gurra G”. Efter raketförbudet twittrade han och frågade efter förbud mot alla hundar han är rädd för årets övriga dagar. I databasen står det ju svart på vitt: hunden är ett folkhälsoproblem. Hundar förbjuds redan på många kyrkogårdar och lekplatser, så varför kan vi inte förbjuda hundar helt? Det skulle ju dessutom lösa en stor del av kritiken mot fyrverkerier.

Jag hittade andra saker i Socialstyrelsens databas. Till exempel söker fler vård för taggiga buskar och vassa blad än för fyrverkerier! Otroligt. Vem gillar ens taggiga buskar eller vassa blad? Enkelt förbud. Här står också att 446 skadar sig på grund av motordrivna gräsklippare förra året. Alltså nästan fyra gånger fler än fyrverkerierna? Robotdrivna monster! Hämta lien, fram med förbud.

ANNONS

LÄS MER:"Vad får man egentligen säga i det här landet?"

Ju mer jag läste desto naturligare kändes alla förbud. Hushållsmaskiner? 4 600 skador/år. Fall på lekplats? 9 000 skador. Sängar? Fall från sängen orsakar 6 000 skador – varje år! Drygt 1 600 av fallen leder till sluten vård! Hur svårt kan det vara att förbjuda höga sängben om de nu orsakar så våldsamt stor skada på samhället?

Men så tänker vi ju inte. För vi begriper att det inte är benen det är fel på. Och att livet framförallt inte blir bättre av tusen förbud.

Ändå är vi så jublande glada över ytterligare ett fyrverkeriförbud?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS