Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kjerstin Dellert, operasångerska, skådespelerska, teaterchef för Confidencen. Bild: Maja Suslin/TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "En speciell betydelse inom svenskt kulturliv"

  Vi kommer att minnas hennes brinnande engagemang och oräddhet, säger Fredrik Forslund, VD på Confidencen.

  Kjerstin Dellert blev 92 år. Hon lämnar efter sig sin man Nils Åke Häggbom och sin son Thomas Dellert med familj.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kjerstin Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg med operetten Sköna Helena efter att ha vunnit The Arthur Godfrey Talent Scout Program – en sångtävling i radion som sändes från en teater på Broadway i New York City, år 1947. Från 1950-talet var Kjerstin Dellert anställd vid Kungliga Operan och har under sin karriär spelat över 100 olika huvudroller.

  Hösten 1976 klev Kjerstin Dellert in i ruinerna av slottsteatern Confidencen tillsammans med Prinsessan Christina, Fru Magnuson, och påbörjade samma år det uppbyggnadsarbete som kom att bli hennes livsverk.

  – Kjerstin Dellert har en stor och alldeles speciell betydelse inom svenskt kulturliv. Vi sörjer hennes bortgång och känner samtidigt glädje, tacksamhet och stolthet över att hon under så många år drivit och engagerat sig i Confidencen. Vi kommer att minnas hennes brinnande engagemang, oräddhet och den värme och kärlek hon alltid visat sin omgivning. Våra tankar går nu till familjen och hennes nära och kära, säger Fredrik Forslund, VD på Confidencen, i ett pressmeddelande.

  Lyfte de unga

  Annalena Persson, sopransolist vid Göteborgsoperan lyfter fram Kjerstin Dellerts fantastiska engagemang i unga sångare. Hon fick själv Anders Wall-stipendium, där Kjerstin Dellert fanns med i juryn, vilket betydde mycket.

  – Jag minns särskilt Kjerstin Dellerts betydelse under min tid på Operahögskolan i Stockholm. Hon var så fantastiskt engagerad i oss studenter och vi fick komma till Confidencen och sjunga. Hon kom gärna fram och pushade och sa vad hon tyckte. Hon är en viktig förebild och har verkligen tagit ansvar och hjälpt unga sångare och förvaltat sitt eget arv. Dessutom var hon hela tiden up to date.

  Lärde känna henne på slottet

  Kjerstin Dellert och Christina Schollin var med i den tredje säsongen av SVT:s Stjärnorna på slottet tillsammans.

  – Jag har ju träffat henne i många olika sammanhang under åren. Men på slottet lärde vi känna varandra på ett helt annat sätt. Jag var ju en stor beundrare av henne som person och av hennes engagemang med Confidencen. Det var ju fantastiskt vad hon gjorde med den fina teatern och hennes passion för att hålla den vid liv, säger Christina Schollin till TT.

  Inte med på nyåret

  Skådespelaren Börje Ahlstedt samarbetade med Kjerstin Dellert de sista tio åren av hennes liv. Varje år brukade han läsa Tennysons Nyårsklockan på Confidencen där Kjerstin Dellert var teaterchef.

  – Nu på nyåret var det första gången hon inte var med på nyårsafton och då förstod jag att nu är Kjerstin dålig när hon inte kunde vara med på sin underbara teater. Det var sorgligt. Det är en stor förlust, säger Börje Ahlstedt.

  TT: Vad kommer du att minnas henne mest för?

  – Det är hennes oerhörda kraft för sången och för teatern och hennes stora kärlek till att uppträda, säger Börje Ahlstedt.

  "Känner saknad"

  Operasångaren Loa Falkman debuterade 1973 på Kungliga Operan i Stockholm i en uppsättning av Tintomara där Kjerstin Dellert medverkade.

  – Hon har haft en oerhört lång och framgångsrik operakarriär, och bröt även ny mark i schlagervärlden. Jag känner stor saknad, stor melankoli men också tacksamhet över att få ha varit hennes vän, säger Loa Falkman.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.