Emma Olbers, Årets designer 2019.
Emma Olbers, Årets designer 2019. Bild: Christopher Hunt

Emma Olbers prisad för hållbar design

Emma Olbers, uppvuxen i Lerum, får utmärkelsen Årets designer 2019 av tidskriften Rum Design för sitt arbete med miljövänlig design.

ANNONS
|

Emma Olbers arbetar som designer sedan 20 år tillbaka och har basen i Stockholm, men hon växte upp i Lerum utanför Göteborg, på Kullgården som funnits i familjen i fem generationer. Olbers har genom åren haft just hållbarhet och miljövänlig design i fokus för sitt arbete och har bland annat tidigare prisats av tidningen Residence med Stora formpriset 2018, då för sitt arbete med inredningen i Gamla Biblioteket i Nationalmuseum i Stockholm.

Grattis Emma, vad betyder den här utmärkelsen för dig?

– Tack! Framför allt är det en jätteära och superkul men också otroligt roligt och viktigt att just miljöarbetet får uppmärksamheten. Ska vi nå Parisavtalet är det i år och nästa år vi måste skärpa oss. Jag känner att det börjar komma en förändring, jag har arbetat med detta i 20 år, för fem år sedan började jag få allt fler frågor kring miljöaspekter och det senaste halvåret har attityderna ändrats väldigt mycket.

ANNONS

Varifrån kommer ditt intresse för miljöaspekterna i designarbetet?

– Jag har haft med mig det redan från början. Jag tror att det spelar in att jag är uppvuxen på en gård med jordbruk. Jag är uppvuxen i ett hem med gamla möbler, och lärde mig från tidig ålder vad kvalitet är, att man sparar och använder saker länge. Sedan tror jag att man har en bättre förståelse för naturen om man vet att det tar 70-100 år för en tall att växa för att sedan bli till exempel en stol, eller att det tar tid att mata kossor. Det sitter i mitt dna. Jag har alltid kämpat för att man ska köpa kvalitet och försökt försvara kostnaderna kvalitet medför.

Vad är miljövänlig design?

– Det handlar om att göra livscykelanalysen, hur mycket koldioxidutsläpp förbrukar en möbel under en livstid? Materialvalet står för 40-50 procent av koldioxidutsläppet för en möbel. Så materialvalen blir jätteviktiga, trä är bra, med låga koldioxidutsläpp. Utöver det; att man använder återvunna material. Viktigt är också att du kan underhålla och sköta din stol så att den håller länge, där spelar ytbehandling stor roll. Det är svårt underhålla ytor målade med plastlacker till exempel och mycket lättare med olja eller vax.

ANNONS

Förutom miljötankarna, vilken är den röda tråden i din formgivning?

– En svensk nordisk stil skulle jag säga, lite traditionell kanske, men samtidigt en del av samtiden. Landalabordet för Tre Sekel är typiskt mig, ett traditionsenligt bockbord, gjort av tall.

Hur firas utmärkelsen till Årets designer?

– Det var galamiddag i Stockholm på måndagskvällen. Det var supertrevligt!

Kommer du att bli ännu mer miljövänlig framöver?

– Det tror jag absolut, det kan man bli hela tiden. Jag hoppas att efterfrågan på återvunnet material växer. Till exempel att använda gammal plast, plast från havet, i ny design.

Emma Olbers

Född: i Lerum 1972.

Har bland annat studerat Designlinjen på Beckmans, driver sedan drygt 20 år sin egen designstudio på Södermalm i Stockholm.

Utmärkelsen Årets designer delas ut i samband med Stockholm design week, som pågår 4-10 februari.

Juryns motivering lyder:

Möbeldesign på hög nivå med hänsyn till planetens resurser.

”Planetens resurser är en demokratifråga. Emma Olbers har haft miljö och etik i fokus för sitt designarbete länge. Genom sina konsekventa val av hållbara material och produktionssätt påverkar hon producenter och konsumenter att göra mer miljövänliga val. Det spelar ingen roll om hon tar sig an en klassisk biblioteksinredning för nya Nationalmuseum eller en lampa för möbeljätten Ikea. Emma Olbers arbete genomsyras alltid av en stor respekt för naturen och på senare år har hon gjort sig känd som en av branschens främsta klimatkämpar.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS