Det är över för Arnault – men inte för oss

Victoria Greve kommenterar hovrättens dom mot Jean-Claude Arnault och vikten av tydliga spelregler när vi upptäcker nästa "kulturprofil".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

En enhällig hovrätt skärpte tingsrättens fällande dom mot Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som nu alltså är dömd för två våldtäkter och ska avtjäna ett 2,5-årigt fängelsestraff.

LÄS MER:Arnault får förlängt fängelsestraff

Betyder detta att vi nu kan vända blad? Knappast troligt. Horace Engdahl har sedan tidigare ifrågasatt tingsrättens dom och jämfört Jean-Claude Arnault med Marie Antoinette under franska revolutionen. Personkonflikterna inom Svenska Akademien är förmodligen lika infekterade i dag som i går och frågorna om tystnadskulturen i de kulturkretsar som Jean-Claude Arnault rörde sig i kvarstår.

Därför är den externa utredningen från advokatbyrån Jurie om Södertörns högskola som kom i fredags intressant läsning. Den målsägande kvinnan, som är doktorand på högskolan, handleddes av en nära vän till Arnault som också ansvarade för en programserie på kulturklubben Forum.

ANNONS

LÄS MER:Horace Engdahl pekar på den verkliga skandalen

När kvinnan till slut berättade att hon skulle polisanmäla fick hon stöd av handledaren. Men i pressmeddelandet, som handledaren var med och formulerade ett par veckor senare, om Södertörns samröre med Forum stod det ingenting om hennes polisanmälan. Tvärtom stod att ”under granskningen har inte framkommit något som visar på att kränkningar förekommit mot medarbetare eller praktikant."

Advokatutredningen kom fram till att ingen på Södertörn tycks ha brutit mot lagen, men också att en del anställda vid högskolan inte tidigare verkar ha reflekterat över att deras egen mejltrafik kan bli offentlig handling, att det tog över ett halvår innan det felaktiga pressmeddelandet rättades, att målsäganden upplevde att medarbetare vid högskolan lade sig i rättsprocessen och att hon själv fick driva på för att byta handledare, något som i sig tog onödigt lång tid.

LÄS MER:Ett år efter metoo är det dags för självrannsakan

Dessutom fortsatte den före detta handledaren att vara studierektor för ämnets forskningsutbildning fram till i juni i år och därmed ha makt över den målsägandes utbildning. Sammantaget ger rapporten intrycket av en universitetsledning som varit mer intresserad av värna sitt eget rykte än sina anställda på alla nivåer.

Svenska Akademien och Forum är privata verksamheter, men en högskola är en statlig myndighet. När någon är så modig att hen polisanmäler personer med makt efter att ha utsatts för ett brott – särskilt när den makten är informell och byggd på vänskap, tjänster och gentjänster i en liten krets där alla känner alla – är det avgörande att det finns ett rättssäkert och fungerande system.

ANNONS

Om någonting gott kommer ur fallet Arnault är det att institutioner hädanefter tvingas att rusta sig för att handskas på ett bättre sätt med nästa "kulturprofil".

ANNONS