Bahar Pars tolkar med hjälp av ett hundratal kvinnliga skådespelare Tennysons dikt på nytt sätt.
Bahar Pars tolkar med hjälp av ett hundratal kvinnliga skådespelare Tennysons dikt på nytt sätt. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

De ringer in nyåret på sitt eget sätt

Ännu ett nyår. Ännu en diktläsning. Ännu en man. Det vill Bahar Pars och ett hundratal kvinnliga skådespelare ändra på.

ANNONS
|

Redan 2014 bestämde sig skådespelaren Bahar Pars och dramatikern Dimen Abdulla för att den gamla traditionen med att läsa Tennysons dikt Nyårsklockan vid tolvslaget på Skansen borde uppdateras.

I drygt 100 år, från 1895 till 1996, hade dikten (med vissa uppehåll) framförts av en manlig skådespelare men 1997 fick Margareta Krook ta över. När hon avled 2001 gick hedersuppdraget vidare till Jan Malmsjö, som stretade på fram till 2013. När det så var dags att byta inringare av det nya året och jobbet gick till en annan man (Loa Falkman) protesterade Bahar Pars och Dimen Abdulla genom att göra en ny version i form av en konstnärlig video med flera kvinnliga skådespelare.

ANNONS

Efter ytterligare två manliga diktläsare, förra årets Krister Henriksson och årets Mikael Persbrandt, valde Bahar Pars att återuppta sin idé med en video, och tillsammans med Dramatenskådisen Emma Broomé har hon klippt ihop en film eller en slags musikvideo med ett hundratal kvinnliga skådespelare, både välbekanta och mindre kända, från hela landet som med Tennyssons dikt uppläst i bakgrunden sätter sina kroppar i rörelse.

– Det handlar om visuell makt. Efter #metoo ville vi bakom #tystnadtagning göra en ny hälsning, säger Bahar Pars, och gör samtidigt klart att filmen inte är någon markering mot Mikael Persbrandt, lika lite som den förra videon 2014 var det mot det årets uppläsare Loa Falkman.

– Det handlar inte om dem, jag tycker jättebra om Loa Falkman, utan detta är en markering om att det finns andra kroppar som kan åta sig uppdraget att läsa Nyårsklockan på Skansen. Den där dikten tillhör alla, inte bara den exklusiva kultureliten i Stockholm. Väldigt många människor, alltför många skulle jag säga, vet inte ens om att den här traditionen finns.

Bahar Pars och Emma Broomés filmprojekt med namnet #ringframtidring kommer att premiärvisas 29 december på flera sociala medier och troligen även här på GP.

– Jag sitter och slutklipper filmen nu. Vi tänkte att det vore bra om den var klar ett par dagar före nyårsafton, då är det så mycket som ska fixas och alla är upptagna med andra grejer.

ANNONS

Blir ni klara till dess då?

– (skratt) Det hoppas jag! Alla har jobbat gratis, både framför och bakom kameran, och det har varit rätt intensivt att få ihop det här ... det har varit värsta organisationen. Men tillsammans i gruppen #tystnadtagning är vi starka. Även om det är jag som regisserar så gör vi det här tillsammans, understryker Bahar Pars.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS