Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

De gör Jurassic Park-musikal på Storan

Regissörerna Hanna Morau och Saga Björklund Jönsson har skrivit en radikalfeministisk tolkning av Spielbergs succéfilm.

Scenkonstkollektivet Bataljonen har verkat i Göteborg sedan 2008, och under åren som gått har de använt sig av några minst sagt egna grepp; bland annat brukar de, varje gång Göteborgsoperan har premiär för en ny opera, sätta upp en egen version av föreställningen som de repar in på en dag. 

– Vi brukar själva inte ha råd att gå på deras premiärer, så vi vill göra det möjligt för andra i samma sits att ta del av föreställningarna ändå, säger Hanna Morau.

Hon är tillsammans med Saga Björklund Jönsson regissör och manusförfattare till Bataljonens nya satsning: Jurassic Park – en episk omtolkning av Steven Spielbergs film från 1993, lika mycket show som musikal och revy, och med jättemånga dinosaurier på scen.

När de räknade i programbladet kom de fram till att runt 55-60 personer medverkar  i föreställningen, men inte förrän pjäsen spelas måndag 6/11 på Stora teaterns scen är det helt säkert exakt hur många det blir.

Bataljonen uppmuntrar nämligen publikmedlemmarna att ansluta sig till ensemblen på scen och själva spela med i musikalen. 

– Ju fler desto bättre, tycker vi. Vi gjorde en facebookgrupp också där alla som ville vara med i pjäsen fick anmäla sig, säger Hanna.

Bataljonen samarbetar sedan en tid tillbaka med Stadsmissionens teaterprojekt Röst, som vill uppmana fler människor att prova på scenkonsten och göra sina berättelser hörda. 

– Det brukar vara lite olika hur många som spontant vill vara med under pjäsens gång, men det blir alltid några. Och det behöver inte bara vara som dinosaurie. Är du med så är du dansare, showartist och sångare, ja, allt du vill, säger Saga. 

Hur väcktes idén?

– Vi har alltid velat göra en översättning av en storfilm, och förvandla den till någonting ballt och nytt. Jurassic Park var nästan ett självklart val. Den är ju radikalfeministisk, och det tilltallade oss. Sedan ...

Ursäkta, radikalfeministisk? 

– Ja, det finns rätt tydligt med i berättelsen om parkens dinosaurier som alla är kvinnor och börjar föröka sig utan männens inblandning, säger Saga. 

Suget verkar vara stort efter en politisk och bombastisk Jurassic Park på en göteborgsk teaterscen. Försäljningen har nämligen gått undan: I dagsläget finns bara 35 biljetter kvar, hälsar regissörerna. 

Bataljonen

Ett scenkonstkollektiv och ett danskompani som håller till i Göteborg. I grunden är de åtta scenkonstnärer. Konstellationen har skiftat ett antal gånger sedan grundandet 2008.

Jurassic Park visas på Stora teatern måndag 6 november klockan 19.00

Mest läst