De gör ny spelapp enligt Dorismanifestet

Gratis och fritt från stereotyper. Alex och Alkemistens hemlighet är en ny spelapp för barn upp till 12 år. Bakom spelet ligger genusmedvetna Doris film och studenter på högskolan i Skövde.

ANNONS
|

Det nya spelet Alex och Alkemistens hemlighet lanserades nyligen på Göteborgs lilla filmfestival. Pusseläventyret är huvudsakligen framtaget av unga studenter på datautvecklingsprogrammet vid högskolan i Skövde.

Mathilda Bjarnehed ligger bakom manus, som hon utvecklat tillsammans med Isabella Billgren. Spelidén kretsar kring 14-åriga Alex som upptäcker ett laboratorium bakom en hemlig dörr i biblioteket i huset där hon bor. I laboratoriet möter hon Cleopatra, en alkemist som fastnat i tiden och behöver Alex hjälp för att kunna dö.

Initiativtagare till spelet och producent är Lisa Lindén, magister i genusvetenskap vid Göteborgs universitet. Sedan tio år tillbaka är hon aktiv i föreningen Doris film som startade 1999 i syfte att göra filmbranschen mer jämställd.

ANNONS

Normbrytande dataspel

När hon såg vilka spel hennes barn satt och spelade reagerade hon starkt.

– Jag blev upprörd för att jag tyckte att spelen, och de stereotyper som de förmedlade, var rent bedrövliga. Där fanns dessutom ett uppenbart starkt kommersiellt intresse, så spelen var både ytliga och passiviserande.

Hon kontaktade Jenny Brusk, lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde och koordinator för jämställdhetsnätverket Donna, för att diskutera sin idé att utveckla ett normbrytande dataspel för barn mellan 8 och 12 år. Ett spel, tillkommet enligt Dorismanifestet (se faktaruta) av kvinnor och med minst en kvinna i huvudrollen.

LÄS MER:Nu tar tjejerna plats i Den långa flykten

Jenny Brusk nappade på idén, och resultatet blev att studenterna på högskolans dataspelsutvecklingsprogram fick möjlighet att välja projektet som en del av sin utbildning.

– Det här inkluderande och normbrytande tänket är väldigt ovanligt inom spelutveckling, och var helt unikt när vi började 2012, konstaterar Jenny Brusk.

– Rent praktiskt och konkret har våra studenter, genom att gå in i det här arbetet, kunnat bryta normer och jobba med jämställdhet. De har tydligt kunnat se att du får en annan slags berättelse om du arbetar utifrån andra premisser.

Mer tillåtande klimat

På vilket sätt är spelet Alex och Alkemistens hemlighet viktigt?

– Det synliggör den ojämställdhet som finns inom spelkulturen, bara genom att utgöra ett alternativ. Vi riktar oss till alla barn, oavsett kön. Spelet är ett alternativ där barn först och främst kan få vara barn, och använda sin nyfikenhet och sitt klokskap för att klura ut lösningar på olika gåtor, säger Lisa Lindén.

ANNONS

LÄS MER:"Jag kallas för WoW-mormor"

Hon lyfter också fram friheten de inblandade känt under utvecklingsarbetet:

– Vi har kunnat erbjuda andra produktionsvillkor, och många har uppskattat att det har varit ett mer tillåtande klimat. Ingen har till exempel ifrågasatt att vi har en tjej i huvudrollen.

Spelet, som blivit verklighet med stöd från Kulturbryggan och Västra Götalandsregionen, lanserades den 19 januari. Det går att ladda ner via App store till din Ipad och kommer senare i år också till Android.

Det här är Dorismanifestet:

Manus ska vara skrivet av kvinnor

Filmerna ska ha minst en kvinnlig huvudroll

Konstnärliga A-funktioner ska besättas av kvinnor

Originalmusiken ska komponeras av kvinnor

Dorismanifestet tillkom 2003 för att öka jämställdheten inom filmbranschen.

Bakom manifestet ligger nätverket Doris som startades 1999.

Doris delar sedan 2009 också ut ett pris på 10 000 kronor till "Årets Doris-geni" i samband med Göteborgs filmfestival.. Bland pristagarna finns Bianca Kronlöf, Stina Gardell och China Åhlander.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS