Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Daniel Birnbaum. Lämnar Moderna museet och Stockholm för ett toppjobb i London. Vem som blir hans ersättare som överintendent är ännu inte klart. Bild: Åsa Lundén, Moderna Museet.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Daniel Birnbaum lämnar Moderna museet

  Efter åtta år som överintendent lämnar Daniel Birnbaum Moderna museet. Istället blir han ny chef för Acute art i London

  Vid årsskiftet lämnar Daniel Birnbaum Stockholm och sin tjänst som överintendent på Moderna museet för ett nytt kulturellt toppjobb i London. Där blir han chef för Acure art, som sedan 2017 utforskar dialogen mellan teknologi och konst genom att producera nya digitala konstverk.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Daniel Birnbaums uppgift blir att välja ut nya konstnärskap och finna sätt att presentera verken, såväl i det digitala som det fysiska rummet.

  – Efter hösten gör jag mig redo för ett äventyr som kommer att innebära experimentella samarbeten med några av dagens viktigaste konstnärer, säger Daniel Birnbaum i ett pressmeddelande av vilket det också framgår att han uppskattar det jobb han nu kommer att lämna.

  – I åtta år har jag haft privilegiet att leda ett av världens mest framstående museer för modern och samtida konst. Jag är oerhört tacksam för att ha fått denna möjlighet och är stolt över allt det som vi åstadkommit. Moderna Museet har fantastiska medarbetare, konstaterar han.

  Filosof som testar gränser

  Innan han lämnar över stafettpinnen till nästa överintendent, ännu inte utsedd, kommer Daniel Birnbaum att slutföra ett antal projekt på Moderna Museet, bland dem en retrospektiv med konstnärerna Gilbert & George.

  Även projektet "Are ’Friends’ Electric?", det samarbete han inlett med den digitala plattformen e-flux Architecture, kommer att slutföras. I efterdyningarna av Lars Bang Larsens utställning Mud Muses undersöks även där dialogen mellan konst och teknologi: från Robert Rauschenberg till Ian Cheng.

  Daniel Birnbaum, som varit överintendent på Moderna museet sedan 1 november 2010, är i grunden doktor i filosofi och internationellt verksam som kritiker i bland annat tidskriften Artforum.

  – Utnämningen av Daniel Birnbaum till chef för Acute Art är oerhört spännande! kommenterar Hans Ulrich Obrist, konstnärlig ledare för Serpentine Galleries i London och medcurator för Gilbert & George-utställningen i pressmeddelandet.

  – Med sin enorma kunskap och sitt passionerade driv har han testat de traditionella institutionernas gränser. Nu rör han sig mot nya experiment inom art and technology.

  Moderna museet nya överintendent kommer att utses av regeringen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.