Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

NATIONALMUSEUM
Kulturminister Alice Bah Kuhnke och Nationalmuseums ställföreträdande myndighetschef Birgitta Castenfors håller pressträff om när Nationalmuseum ska flytta tillbaka till sina nyrenoverade lokaler i Stockholm. Bild: Alexander Larsson Vierth/TT

Då öppnar Nationalmuseum igen

Efter att ha varit stängt i fem år för renovering är det nu klart när Nationalmuseum öppnar igen. Den 13 oktober 2018 blir högtidlig nyöppning.

Torsdagen den 14 december, tio månader innan nyöppningen, besökte kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) museibyggnaden för att bilda sig en uppfattning om de omfattande förändringarna som väntar besökarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter nyöppningen kommer konsten visas i både dagsljus och konstljus då de tidigare täckta fönstren tagits upp och visar nu vyer mot staden istället. En ny färgsättning, inspirerad av husets arkitekt Friedrich August Stülers originalidéer, kommer att ge besökarna en ny upplevelse av konsten.

För att visa att inflyttningen nu börjat rullade kulturminister Kuhnke tillsammans med Birgitta Castenfors, ställföreträdande chef för Nationalmuseum, in det första verket, skulpturen Ung kvinna med blomsterkrans i håret av Johan Niklas Byström, in i en av museisalarna.

Fram till nyöppningen ska nu tusen föremål varsamt flyttas in på de tre våningsplanen. Utöver själva konstsamlingarna, scenografi och inredning ska även andra funktioner installeras: en ny restaurang, två nya ateljéer för skapande verksamhet och en museibutik.

När portarna slås upp i höst har Nationalmuseum kapacitet för dubbelt så många besökare mot tidigare. Ledningens förhoppning är att 300 000 besökare ska söka sig till museet under de två och en halv månad museet har öppet under 2018. För de första 12 månaderna är målet för antal besök 800 000.

Mest läst