Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Chelsea Manning under en paneldiskussion i Berlin i maj. Bild: Markus Schreiber

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Chelsea Manning till Way out west

Chelsea Manning, en av världens mest kända visselblåsare, gästar Göteborg för ett samtal under Way out west.

Den amerikanska aktivisten och visselblåsaren Chelsea Manning kommer till Göteborg och Slottskogen i augusti. Det framkommer av programmet till Wow talks, musikfestivalens seminarieprogram, som släpptes på fredagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under rubriken "Government transparency" kommer den före detta underrättelseanalytikern Chelsea E Manning att tala om behovet av insyn i staten agerande, och om vad som kan hända när den saknas.

LÄS MER: Kendrick Lamar till Way out West

Själv lämnade hon hemligstämplat material till Wikileaks, dömdes till 35 års fängelse men benådades av president Obama. Hennes agerande ledde till publiceringarna av dokument som kom att bli kända som Iraq war logs och Afghan war logs. Att allmänheten fick kännedom om de sekretessbelagda uppgifterna har pekats ut som en katalysator till den arabiska våren och Chelsea Manning har vid två tillfällen nominerats till Nobels fredspris.

Samtalet kommer att äga rum på scenen Höjden i Slottskogen den 11 augusti.

Medverkar gör även författaren Jonas Hassen Khemiri som samtalar med rapparen Osman ”Ozzy” Maxamed. Den 26-årige musikern har döpt sitt debutalbum till Ett öga rött inspirerad av Hassen Khemiris debutbok från 2003. Samtalet leds av Jessica Gedin, känd från SVT:s litteraturprogram Babel.

LÄS MER: Sarah Klang, Patti Smith och Iggy Pop klara för Way out West

Wow talks fokuserar i år på det kommande valet, och många samtalsämnen har valts med unga förstagångsväljare i åtanke.

Källgranskning och vikten av att syna falska nyheter är temat för ett av samtalen. Hur navigerar du som ung, om du ska rösta för första gången och får majoriteten av din valinformation från sociala medier? I panelen sitter Kristina Alexandersson från internetstiftelsen, forskaren Thomas Nygren, Johan Wikén, redaktör för Viralgranskaren och Martin Schori, nyhetschef och författare.

Podden Raseriet livesänder dessutom ett valspecial. Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby lovar att leverera nya antirasistiska, feministiska analyser. Bland annat pratar de om vad det innebär att taktikrösta, och vad som kan komma att hända om SD blir Sveriges största parti.

Way Out West äger rum den 9–11 augusti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.