Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

faye_ga%C3%ABl_2.jpg
Delar upplevelser. Gaël Fayes delvis självbiografiska debutroman Litet land handlar om pojken Gabriel som växer upp med en fransk far och en rwandisk mor och tvingas fly till Frankrike i samband med folkmordet på tutsier i mitten av 90-talet. Bild: Philippe Nyirimihigo

Briljant skildring av barndom i Burundi

Gaël Fayes debut Litet land gestaltar en pojkes kamp för rätten att vara barn trots vuxenvärldens vanvett. Cecilia Nelson har läst en roman som skapar en stark direktkontakt med läsaren.

ROMAN

Gaël Faye

Litet land

Översättning: Maria Björkman

Norstedts

”Man tämjde tanken på att dö i varje ögonblick… Att leva med den klarsynen ödelade den sista smulan barndom i en.”

Det är berättaren Gabriel som tänker tillbaka på sin uppväxt i Burundi, på föräldrarnas skilsmässa, på kompisarna som han badade, pallade frukt och motvilligt diskuterade politik med – och på det obegripliga hatet som sipprade in och alltmer tog kontrollen över människors tankar och handlingar. Hatet som gjorde det omöjligt att fortsätta att vara barn.

LÄS MER: Kinesisk hjältesaga erövrar Väst

Den burundisk-franske musikern Gaël Faye debuterade år 2016 med den delvis självbiografiska romanen Litet land och i dagarna utkommer boken i Maria Björkmans utsökta svenska översättning som gör Fayes på en gång precisa och pulserande, eftertänksamma och framvällande text rättvisa.

I likhet med sin berättare växte Gaël Faye upp i det lilla östafrikanska Burundi som barn till en fransk far och en rwandisk mor och tvingades fly till Frankrike i samband med folkmordet på tutsier i mitten av 90-talet.

Redan som pojke lovar Gabriel sig själv att aldrig definiera sig i de kategorier som omgivningen trär på honom som en tvångströja: hudfärg, etnicitet, klass. Ändå tvingas han under fasansfulla omständigheter att ”skaffa sig en identitet” genom att bevisa att han befinner sig på rätt sida i den etniska konflikten.

LÄS MER: Kritik mot kinesiska klassklyftor

För att stå ut tar han sin tillflykt till böcker som han lånar av en äldre dam på återvändsgatan där han bor. Utan att några titlar nämns förstår man att han känner samhörighet med Anne Frank och hennes instängdhet och med Hemingways gamle fiskare.

Också Litet land äger det stora verkets förmåga att överskrida sitt speciella sammanhang och upprätta en stark direktkontakt med läsaren. Det är en briljant skildring av en pojkes kamp för rätten att vara barn trots att tillvaron håller på att implodera av vuxenvärldens ofattbara vanvett. Trycket i texten är ibland så gastkramande att blixtarna av absurdistisk humor känns som en välsignelse.

171705_13077307_o_1.png
Mest läst