Vi sammanfattar filmbråket som skakat staden.
Vi sammanfattar filmbråket som skakat staden. Bild: Robin Aron

Bråket mellan Göteborg och Film i Väst – detta har hänt

"Göteborg har abdikerat som filmstad" röt Film i Västs vd Mikael Fellenius om förslaget att omfördela 4,5 miljoner från bolaget. Inför GP:s livedebatt om filmpolitik sammanfattar vi vinterns stora filmbråk.

ANNONS

2013 sade politikerna i Göteborg ja till en ny filminriktning. Staden och regionen skulle samarbeta och Film i Väst skulle få mer pengar. Sedan dess har Göteborg lyckats få produktioner som Cannesvinnaren "The square" och hyllade SVT-serien "Vår tid är nu".

Men när den filmpolitiska satsningen utreddes ansåg kulturförvaltningen att det är otydligt vad Film i Västs stöd på 4,5 miljoner faktiskt gör för staden. Man föreslog att omfördela pengarna och istället satsa lokalt och stärka Lindholmens position.

På Lindholmen finns nämligen filmstudion Gothenburg Film Studios, som allt som oftast huserar stora produktioner. Men där finns också Lindholmen Science Park som de senaste åren har arbetat med att hjälpa branschen att ställa om från långfilm till tv-drama. En utveckling man menar är oerhört viktig för framtiden, men som behöver hjälp.

ANNONS

– Vi har till exempel duktiga manusförfattare i regionen, men de kommer alla från att ha skrivit för långfilm. Det kan man i princip göra själv, med en dramaturg eller kreativ producent. Men när du ska göra tv-serier är det en helt annan sak, säger Martin Svensson, programchef på Lindholmen science park.

Film i Väst ryter ifrån

Förslaget blev en vattendelare. Alliansen var kritiska till att tjänstemännen inte pratat tillräckligt med Film i Väst och yrkade på att återremittera. Trots det gick förslaget igenom och lyftes till kommunstyrelsen. Då började det plötsligt att storma på riktigt.

Den 28 november skrev Mikael Fellenius på Film i Västs hemsida att "Göteborg abdikerar som filmstad". Han påpekade att två tredjedelar av alla inspelningsdagar varit i Göteborg. Att nyttan för staden är uppenbar och uttryckte en stor frustration över förslaget att ta bort filmfondens miljoner.

Uppmanade bolag att lämna Göteborg

Men det var inte bara ett publikt utspel som blev reaktionen från Film i Väst. Det regionala bolaget började också höra av sig till produktionsbolag och uppmanade dem att inte samarbeta med Gothenburg Film Studios.

Paul Blomgren DoVan som är vd för Gothenburg Film Studios var förtvivlad.

– Vi tycker att Film i Väst visar på maktfullkomlighet och agerar i egenintresse. De snedvrider konkurrensen. För vår del är det katastrof, vi riskerar konkurs, sade han.

ANNONS

Mikael Fellenius svarade att det var "rent löjeväckande" att studion skulle gå i konkurs på grund av dem, men vidhöll att Göteborgs beteende självklart skulle få konsekvenser.

– Då får vi prioritera andra platser i regionen och andra studios, vi är ju ändå en regional filmfond. Det är vad vi har signalerat till de producenter vi samarbetar med.

Filmskapare och politiker talar ut

I väntan på att kommunstyrelsen skulle fatta sitt beslut höjdes fler röster om bråket. I ett gemensamt upprop skrev ett stort antal filmarbetare, som producenten Erik Hemmendorff ("The square") och regissörerna Johannes Nyholm ("Jätten") och Gabriela Pichler ("Äta sova dö"), att det är ett förslag som skulle drabba "hundratals från filmnäringen som verkar i staden" och kan tvinga dem att lämna Göteborg.

Politikerna som röstat för förslaget svarade också på kritiken. Kulturnämndens dåvarande ordförande Mariya Voyvodova (S) förklarade att det var en satsning som skulle stärka Göteborg som filmstad. Hon tyckte även att Film i Västs agerande var anmärkningsvärt.

– Självklart blir jag förvånad. Jag tycker att det är olyckligt att vi har hamnat i den här infekterade debatten, sade hon.

Röstade slutligen ner förslaget

Stämningen mellan Göteborg och regionen var märkbart laddad men plötsligt var allt över. Efter att V och MP bytt position röstade kommunstyrelsen ner förslaget. Resultatet blev att Film i Väst nu får sina pengar för 2019. Axel Josefson (M), kommunstyrelsens nya ordförande, pustade ut.

ANNONS

– Jag tror varken filmsatsningarna eller kulturen tjänar på att vi är i konflikt med regionen, sade han.

Daniel Bernmar (V) vars parti röstat för att ändå ge det regionala bolaget deras pengar var dock tydlig med att påpeka att han är tycker att Film i Västs agerande är upprörande.

– Det borde föranleda en diskussion politiker emellan, i regionen och staden, där jag utgår från att stadens politiker kommer att rikta skarp kritik, sade han.

Tillbaka till status quo

Mikael Fellenius valde att inte svara på Daniel Bernmars något spetsiga kommentar utan påpekade att det viktiga nu var en konstruktiv dialog med Göteborg. Efter julhelgen verkade också det mesta ha gått tillbaka till status quo.

LÄS MER:Efter bråket – Film i Väst får sina pengar

Politikerna pratade om det som en överspelad fråga, även om flera frågetecken kvarstod. Martin Svensson, programchef på Lindholmen Science Park, påpekar exempelvis att behovet fortfarande är stort att satsa pengar på utveckling och omställningen till tv-serier.

Samtidigt betonar han att det viktigaste är att satsningar får effekt för branschen, inte vilken organisation som utför uppdraget. Under hela filmbråket var han också tystlåten och han påpekar att han tänker fortsätta att vara det.

– Vi valde att inte kommentera under den perioden. Vi känner inte att det är vår roll, utan välkomnar istället en diskussion om hur vi kontinuerligt utvecklar de offentliga satsningar för att bäst nå målen. Göteborg Stad satsar fortsatt lika mycket på film som tidigare, och det viktigaste är att satsningarna får effekt och kommer branschen till godo, säger Martin Svensson.

ANNONS

Under onsdagskvällens GP Live på Festivalarenan, debatteras bland annat filmpolitiken och filmskaparnas villkor i Göteborg och Västra Götalandsregionen. På scen finns Paul Blomgren DoVan, vd Gothenburg Film Studios, Kia Nordqvist (MP), styrelseordförande Film i Väst, Mariya Voyvodova (S), f d ordförande Göteborgs kulturnämnd, Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande Göteborgs kulturnämnd, Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Malin Söderlund, producent Unlimited Stories.

GP Live på Festivalarenan

När: 30 januari kl. 18.30 - 20.00

Var: Auktionsverket kulturarena, Tredje Långgatan 9

Hur: Fri entré med filmfestivalpass, först till kvarn.

Vad: Späckat program där vi summerar och guidar dig igenom filmåret 2018 och 2019, intervjuar framtidens filmhopp från Göteborg och avhandlar filmbråket som skakar Göteborg – vem har egentligen bäst nytta av film-miljonerna? Med Victoria Greve, Fanny Wijk och Maria Domellöf-Wik från GP:s kulturredaktion.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS