Gui Minhai. Den svensk-kinesiske förläggaren fängslades i oktober 2015, och har sedan dess suttit frihetsberövad i närmre tre år. Han släpptes plötsligt i oktober 2017, men greps igen 20 januari i år. Bilden är från 3 januari 2016 då en protestaktion ägde rum i Hong Kong  till stöd för Gui Minhai med flera utsatta förläggare.
Gui Minhai. Den svensk-kinesiske förläggaren fängslades i oktober 2015, och har sedan dess suttit frihetsberövad i närmre tre år. Han släpptes plötsligt i oktober 2017, men greps igen 20 januari i år. Bilden är från 3 januari 2016 då en protestaktion ägde rum i Hong Kong till stöd för Gui Minhai med flera utsatta förläggare. Bild: Vincent Yu

Bokmässan bjuder in fängslade Gui Minhai

Bokmässan bjuder in den fängslade förläggaren Gui Minhai. I ett öppet brev, publicerat i Dagens Nyheter, välkomnar de tillsammans med Svenska PEN och Svenska Förläggareföreningen den frihetsberövade svensk-kinesiske förläggaren till Göteborg.

ANNONS
|

– Bokmässan har en tradition av att uppmärksamma mänskliga rättigheter och förföljda författare, förläggare och journalister, säger Birgitta Jacobsson Ekblom, tidigare kommunikationschef och numera senior rådgivare för kommunikation på Bokmässan.

Tillsammans med organisationerna Svenska PEN, Svenska förläggareföreningen och IPA - International publishers association (internationella förläggareföreningen) har de därför nu fattat beslutet att bjuda in den frihetsberövade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai till årets Bokmässa i Göteborg 27 - 30 september.

LÄS MER:Frige Gui Minhai!

"Ett tema på årets bokmässa är respekt, och vi är säkra på att du med dina erfarenheter från både Sverige och Kina kan ge oss viktiga perspektiv på litteraturen" skriver de på tisdagskvällen i ett öppet brev till Gui Minhai publicerat i Dagens Nyheter.

ANNONS

– Med den här officiella inbjudan vill vi rikta strålkastarljuset mot Gui Minhai som sitter firhetsberövad mot sin vilja, och utan belägg för det han anklagas för, säger Bokmässans nya chef Frida Edman till GP.

–Som Bokmässa vill vi sätta press på aktörer så att Gui Minhai verkligen blir frigiven. Vi vill uppmärksamma de frihetsberövanden som sker i Kina och på andra håll i världen, och se vad vi kan göra för att förhindra dem.

"Hoppas innerligt att han kommer"  säger Bokmässans chef Frida Edman, t.h Gui Minhai. Privat bild.
"Hoppas innerligt att han kommer" säger Bokmässans chef Frida Edman, t.h Gui Minhai. Privat bild. Bild: Svante Örnberg

Vad kan ni konkret göra - förutom en sådan här inbjudan?

– Vi har varit initiativtagare till att göra Göteborg till en fristad för förföljda författare. Så det här är en viktig fråga för oss.

Tror du att Gui Minhai faktiskt kommer till Bokmässan?

– Ja det är klart att vi hoppas! Vi har inte fått några besked än men vi hoppas innerligt att det kan bli av i år. Och om det inte går i år så något annat år snart.

Gui Minhai, som har både svenskt och kinesiskt medborgarskap, sitter sedan närmare tre år tillbaka frihetsberövad i Kina. 15 oktober försvann han från sin semesterlägenhet i Pattaya i Thailand där han har en bokaffär. Han återfanns senare i kinesiskt förvar. Tre månader senare framträdde han i kinesiska stadstelevisionen i ett filmklipp där han tog på sig skulden för en trafikolycka som han skulle ha orsakat redan 2013, och uppgav att han skulle ha rest till Kina frivilligt för att ta straffet.

ANNONS

"Uttalandet, där du även uppgav att du inte ville ha någon hjälp utifrån, var uppenbart fabricerat av de kinesiska myndigheterna. Om du kunde komma till Bokmässan vore det intressant att höra mer även om den saken. Blev du tvingad till det uttalandet? Riktades hot mot dig?" skriver Bokmässan med flera organisationer nu i sitt öppna brev.

– Vi bedömer att Gui Minhai har fängslats på mycket oklara grunder. Vi är alla engagerade i hans fall, och vill uppmärksamma det, avslutar Birgitta Jacobsson Ekblom.

Tidigare har Gui Minhais dotter Angela kritiserat att Bokmässan knappt uppmärksammat hennes pappas fall. På årets mässa medverkar hon på ett seminarium 28 september, tillsammans med bland andra Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN och Kristenn Einarsson, ordförande för Internationella Förläggarföreningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS