Benjamin och John gick direkt till final

Storfavoriten höll för trycket. Och debutanten briljerade. Det blev Benjamin Ingrosso och John Lundvik som går direkt till Melodifestivalens final på Friends arena. – Det känns så jäkla skönt, säger en lättad och överlycklig Benjamin Ingrosso.

ANNONS
|

Spelbolagen hade redan från första stund en klar och tydlig segerkandidat i Melodifestivalens första deltävling. Benjamin Ingrosso. Oddsen på honom sjönk dessutom ihop alltmer ju närmare tävlingen kom. Den som satsade en hundralapp på att Benjamin Ingrosso skulle gå direkt till final kunde till slut räkna in mellan åtta och tolv kronor i vinst.

Det tunga favoritskapet har dock 20-åringen burit med jämnmod under veckan i Värmland, och understryker efter sitt uppträdande att han inte kunnat slappna av eller ta den här delsegern för given.

– Absolut inte! Självförtroende är bra men inte så att man får hybris, då blir man dryg och en tråkig person att jobba med. Jag försöker alltid hålla mig på jorden hur bra det än går. Och jag har duktigt folk som hjälper mig med det.

ANNONS

Närmast väntar nu en tripp till Los Angeles, planet går på onsdag morgon, där Benjamin Ingrosso ska spela in låtar, skriva ny musik och ”ha lite möten”.

– Det är ingen som känner till mig i USA och det är väldigt befriande. Det tar lite tid men långsamt så skaffar jag mitt ett namn som en upcoming artist och låtskrivare där borta. Det är otroligt spännande!

Samtidigt ligger såklart mycket av Benjamin Ingrossos fokus nu på Melodifestivalens final om fem veckor. Vid den holmgången på Friends arena i Solna ställs han återigen mot 35-årige doldisen John Lundvik, tävlingens verkliga skräll, som alltså också lämnar Karlstad som en nöjd, stolt och extremt överraskad vinnare.

– Jag trodde först inte att det var sant! På genrepet i fredags lottades jag fram som vinnare och så händer det igen, på riktigt, det känns helt otroligt!

Det märktes också tydligt att publiken i Löfgrens arena gillade John Lundviks pampiga ballad­. När han spelade sitt bidrag andra gången badade hela arenan i ljuset av hundratals mobiltelefoner.

– Jag sjöng från hjärtat och det känns som som att detta är My turn. Nu är jag inte "bara" en låtskrivare, nu är jag en riktig artist. Om än en debutant.

ANNONS

Men det var verkligen något av debutanternas afton på Löfbergs arena. För programledaren David Lindgren, som gjorde sin första deltävling utan förra årets parhästar Clara Henry & Hasse Andersson, och för hans uppskruvade sidekick Fredrik ”Fab Freddie” Svensson.

Det var även Melodifestivaldebut för Sigrid Bernson och Renaida Braun, som båda gick vidare till Andra chansen, medan det blev respass för publikfavoriten Edward Blom, Kikki Danielsson och norska Kamferdrops, vars bidrag Solen lever kvar hos dig riskerade att diskvalificeras efter att en av kvällstidningarna upptäckt att en tidig demoversion av låten cirkulerat på Myspace och Youtube i flera år. Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman lät dock nåd gå före rätt och bidraget fick stanna kvar. Ett par timmar i alla fall.

Efter lördagens deltävling på Löfbergs arena i Karlstad, där självaste Ebbot Lundberg dök upp i pausen och sjöng en Soundtrackversion av Anita Lindbloms gamla Sånt är livet, rullar nu Mellocirkusen vidare. Nästa anhalt blir Scandinavium och Göteborg, där bland andra Ida Redig, Jonas Gardell och Samir & Viktor ska tävla.

Melodifestivalen deltävling 1

Till final: Benjamin Ingrosso och John Lundvik.

Till Andra chansen: Sigrid Bernson och Renaida Braun.

Utslagna: Edward Blom, Kamferdrops, Kikki Danielsson.

ANNONS