Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Baltisk dansfestival på 3:e våningen hela hösten

I år blir det baltisk höst i Klippan. Dansscenen 3:e våningen har bjudit in flera kompanier från Estland, Lettland och Litauen.

Första delen 20-22 september gästar två föreställningar, Connext och Through Body. Fler dyker upp i oktober och november.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lars Persson driver 3:e våningen tillsammans med Gun Lund och ser fram emot flera spännande dansföreställningar.

LÄS MER: I Ichos växer dansen inifrån

Varför sätta fokus på just de Baltiska staterna?

– I år firas hundraårsjubileet av självständighetsförklaringen. Vi har haft kontakt med dansare och koreografer från Baltikum sedan 1995 och följt utvecklingen av danskonsten. Det är viktigt att visa dansens roll i internationaliseringen.

Hur har ni valt ut det här programmet?

– De kompanier vi har valt ut har stor konstnärlig integritet. Kulturen har spelat en viktig roll i frigörelseprocesserna, de baltiska staterna har ju haft flera, senast från Sovjetunionen.

Vad utmärker samtida dans i dagens Baltikum?

– Tidigare fanns en stark tradition av klassisk balett men den moderna dansscenen vuxit explosionsartat på kort tid. Man kan se att det finns gemensamma kulturella rötter med Norden i förhållningssättet till naturen, samtidigt finns en annan tradition från Östeuropa, främst från Polen, med fysisk teater, ibland med väldigt drastiska kommentarer av det politiska skedet.

LÄS MER: Augot erövrar rummet på Atalante

Varför ska man se de här föreställningarna?

– Det är spännande, och viktigt att närma sig kultur som inte riktigt liknar den man är van vid. Dans är ju ett internationellt samtal.

Mest läst