Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Att krympa kan vara att växa

GP:s filmkritiker Mats Johnson tipsar om hur du får festivalfeeling för en billig penning och om Alexander Paynes nya film där Matt Damon spelar en man som krymper för att få ett bättre liv.
Solsidan+Bred.jpg
Bild: Foto: Pressbild

Stenklar: Solsidan

Årets spridda guldbaggenomineringar indikerar att juryn inte kommer att välja en the winner takes it all-linje utan att det, i god demokratisk ordning, skall bli något till alla (mer eller mindre), men rimligtvis måste Sameblod och The square ha goda chanser i de tyngsta kategorierna bästa film och bästa regi. Med flest nomineringar till filmen om Björn Borg är detta svårtippat. Utom i den nyinstiftade kategorin Guldbaggens publikpris som bara måste gå till Solsidan. Av det enkla skälet att Solsidan är den svenska film som setts av flest. Det är ju svårt att rösta på en film som man inte sett (typ Korparna).

G%C3%96TEBORGS+FILMFESTIVAL+2017
Dyra kvällsvisningar. Men filmfestivalen i Göteborg är mer än bara galavisningar på biografen Draken.. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kap: Festivalpass

Med ett biljettpris på 90 kronor (kvällsvisningarna) har det blivit för dyrt att se en massa filmer på Göteborgs filmfestival, men ett så kallat festivalpass för en femtiolapp är ett regelrätt kap. Med festivalpasset kommer man in på många seminarier och kringaktiviteter, och kan slinka in på fester på Festivalarenan. Rätt mycket filmfestivalfeeling för en billig penning. Faktiskt jättebra.

Downsizing.jpg
Laura Dern. Bidrar till att göra amerikanske indieregissören Alexander Paynes nya film Downsizing extra sevärd.. Bild: Foto: Paramount pictures, pressbild

Snackfilm: Downsizing

Tack vare en kul och udda trailer har Downsizing blivit en snackfilm. Matt Damon spelar en man som, helt frivilligt, krymper. Filmen är gjord av independentregissören Alexander Payne, som brukar vara en kvalitetsgarant. Jag såg Downsizing i går och kunde konstatera att filmen är – tja – konstig. Och väldigt lång. Biopremiär om en vecka.

Mest läst