Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

collage-14+dec.jpg
Bild: GP/Stefan Edetoft

Att beställa i tid

Vissa saker måste finnas på julbordet. Men det har ett pris.

"Har du beställt än?" frågar min morbror i slutet av november. Frågan skär inte bara över bordet utan också genom tiden eftersom den ställts i vår familj genom alla år. Det handlar om vörtbrödet från Jörlanda, en nära sak eftersom min mamma och hennes bror växte upp ett stenkast (nåja) från bageriet som bakar det eftertraktade, kompakta och välkryddade vörtbrödet, som förstås blir än mer eftertraktat när man slänger in sånt som "hemligt recept", "måste beställas långt i förväg", "exporteras utomlands". Det finns ju fler exempel, som pepparkakorna från Göteborgs pepparkaksbageri, som man bara kan köpa över disk mellan januari och september, i övrigt är det förbeställda kakor som gäller.

Samtidigt som de där julens måsten sätter lite extra guldkant på firandet, finns där en baksida. Man ska veta, man ska ha koll och man ska vara ute i tid. Dessutom är det inte precis lågpris vi talar om.

Men de som växt upp ett stenkast (nåja) från bageriet, har nog beställningen i blodet. Så det blir tunna skivor vört med cheddar i jul igen.

Mest läst