Gabriela Pichler skrev även manus till filmen Amatörer,  tillsammans med Jonas Hassen Khemiri.
Gabriela Pichler skrev även manus till filmen Amatörer, tillsammans med Jonas Hassen Khemiri. Bild: Camilla Lindberg

Amatörer vann nordiska filmpriset

Konfettiregnet ville inte ta slut när Gabriela Pichlers komedi Amatörer som tog hem Filmfestivalens största pris, det nordiska priset, på en miljon kronor.

ANNONS
|

Det blev Gabriela Pichlers komedi Amatörer som tog hem Filmfestivalens största pris, det nordiska priset, på en miljon kronor.

På lördagskvällen regnade priserna över Filmfestivalen och det som sägs vara världens största filmpris, Dragon award best nordic film, gick inte helt oväntat till Amatörer, regisserad av Gabriela Pichler.

Amatörer var invigningsfilm på årets festival där den hade världspremiär, den fick stående ovationer. Tidigare i veckan fick Gabriela Pichler Svenska kyrkans filmpris, Angelos priset, på 50 0000 kronor.

Läs mer: Gabriela Pichler prisad för Amatörer

Filmen "Amatörer" av Gabriela Pichler utsågs till bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival. Pressbild.
Filmen "Amatörer" av Gabriela Pichler utsågs till bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival. Pressbild. Bild: Göteborgs Filmfestival

Intelligenta porträtt av en småstad

Amatörer utspelar sig i den lilla kommunen Lafors som hoppas locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. För att stärka kommunens varumärke ska en film produceras, politikerna ber ungdomarna på orten att hjälpa till, men filmerna blir inte som de styrande tänkt sig.

ANNONS

Gabriela Pichler har också skrivit manus tillsammans med Jonas Hassen Khemiri.

Juryns motivering lyder: För dess levande, nyanserade och intelligenta porträtt av en småstad i dagens Sverige, som sträcker sig över olika generationer, bakgrunder och medier.

Juryn delade även ut ett hederspris till Iram Haqs Vad ska folk säga "för dess moraliska mod och djupgående empati för rollfigurerna".

Vad ska folk säga får också publikens pris för bästa nordiska långfilm.

Läs mer: Iram Haq bearbetar sin kidnappning

Vid frontlinjen

Priset för bästa nordiska dokumentär gick till Simon Lereng Wilmont för filmen The distant barking of dogs om 10-årige Oleg som bor med sin mormor vid krigets frontlinje i östra Ukraina.

Årets Ingmar Bergman-pris till bästa debut fick Cristina Pinheiro för Menina om en liten blicka som växer upp i en portugisisk familj i södra Frankrike.

Sven Nykvist-priset som delas ut till en filmfotograf går i år till Sophia Olsson för danska filmen The Charmer som också tävlade om bästa nordiska film.

I år fanns prisklassen Bästa internationella film med för första gången. Ett pris som röstats fram av publiken och som går till Men don't cry av Alen Drljevic, en film där krigsveteraner från före detta Jugoslavien samlas för en terapisession.

ANNONS
ANNONS