Förra årets pristagare, Wolf Erlbruch, tillsammans med kulturminister Alice Bah Kuhnke och kronprinsessan Victoria.
Förra årets pristagare, Wolf Erlbruch, tillsammans med kulturminister Alice Bah Kuhnke och kronprinsessan Victoria. Bild: Stefan Tell

Almapriset tillkännages 27 mars

Årets Alma-pristagare tillkännages den 27 mars på Filmhuset i Stockholm.

ANNONS
|

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut för sextonde året och i år är det är första gången tillkännagivandet sker där Alma-kansliet och Kulturrådet har sina lokaler.

De första åren presenterades pristagaren på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, därefter har juryn meddelat vem som får priset på barnboksmässan i Bologna och på Kungliga Biblioteket i Stockholm men i år kan de alltså gå direkt från sitt sista beslutsfattande möte tisdagen den 27 mars till presskonferensen.

Kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kommer att vara där och strax efter klockan 13.00 tillkännager juryns ordförande Boel Westin årets pristagare och läser upp juryns motivering.

ANNONS

I år är 235 kandidater från 60 länder nominerade till det som, vad gäller prissumman, är världens största pris till barn- och ungdomslitteratur. Pristagaren får fem miljoner svenska kronor.

Almapriset kan gå till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare och ges till personer och organisationer som enligt reglerna "lever upp till de humanistiska värderingar som präglar Astrid Lindgrens verk och gärning."

Förra året gick priset till den tyske illustratören och bilderboksförfattaren Wolf Erlbruch.

ANNONS