I USA väcker Harper Lees uppföljare till To kill a mockingbird uppståndelse.
I USA väcker Harper Lees uppföljare till To kill a mockingbird uppståndelse.

Allmän förvåning bland kritikerna

ANNONS
|

Kritikerna förbryllas, fascineras och chockeras av Harper Lees Ställ ut en väktare (Go set a watchman), uppföljaren till Dödssynden (To kill a mockingbird), av många betraktad som den definitiva amerikanska klassikern framför böcker som Räddaren i nöden, Den store Gatsby och Huckleberry Finns äventyr.

Inte minst dess protagonist, advokaten Atticus Finch, har blivit en återkommande symbol för heroiska insatser mot rasism och Finch har flera gånger listats som den största hjälten någonsin inom litterär fiktion. Vilket kan förklara varför många kritiker nu chockas över att Atticus Finch i Ställ ut en väktare är en rasist som besöker ett Ku Klux Klan-möte och säger saker i stil med "Vill du ha billaster med negrer i våra skolor och kyrkor och teatrar? Vill du ha dem i vår värld?".

ANNONS

New York Times bokkritiker Michiko Kakutani beskriver förändringen som desorienterade.

"Scout chockas över att, under sin resa hem, upptäcka att hennes älskade far som lärt henne allt om rättvisa och medkänsla nu anslutit sig med ilskna galningar som är anti-integration och anti-svarta och läsaren delar hennes skräck och förvirring."

Attitcus Finch går även emot det rättsystem han hyllade i Dödssynden, platsen där "alla är lika". Istället för att vara sina barns ledstjärna och förebild har han blivit en källa till smärta och besvikelse. Wall Street Journal konstaterar att Ställ ut en väktare därför är en betydligt mörkare bok än dess litterära syskon.

Flera kritiker försöker förklara den stora förändringen i Atticus Finchs karaktär med att Ställ ut en väktare från början var ett tidigt och refuserat manus som arbetades om till boken Dödssynden.

The Guardian konstaterar att det också var tur, då Ställ ut en väktare förmodligen inte hade nått samma framgångar som Dödssynden. Inte för att boken egentligen är underlägsen utan för att den är svårare att tycka om.

Kritikerna menar även att det finns en fascination i att Dödssynden kunde uppstå ur en så annorlunda bok. Även om de tematiskt handlar om samma sak, att växa upp och upptäcka hur komplex världen är.

ANNONS

Oavsett är boken enligt The Guardian att betrakta som en genuin litterär händelse i stil med upptäckten av de extra sektionerna i T.S. Eliots Det öde landet eller en saknad akt från Hamlet som ger ledtrådar om att prinsen kan ha dödat sin fader.

ANNONS