Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: Per Wahlberg

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Adolphe Binder tvingas lämna även nya jobbet

  Efter fem år fick Binder lämna sin position som danschef på Göteborgsoperan i förtid. Nu har samma sak hänt på hennes nya arbetsplats i Tyskland, denna gång efter bara ett år.

  Ännu en gång har dansregissören Adolphe Binder hamnat i konflikt med sin arbetsgivare. Vintern 2016 slutade hon som danschef på Göteborgsoperan flera månader innan kontraktet gick ut. Enligt operans dåvarande VD Ronnie Hallgren var anledningen att Binder och ledningen hade "olika syn på ledarskap".

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men flera dansare på operan vittnade om en ohållbar arbetsmiljö under Binders tid i huset.

  "Hon mobbade ut folk, sparkade dansare hit och dit och kunde säga sådant som 'du kommer aldrig få några jobb'", berättade en dansare anonymt för GP.

  LÄS MER: Fem år av konflikter på operan

  Binder svarade då i GP:

  – Jag tror att det också har att göra med förväntningarna på ett kvinnligt ledarskap. Jag är kreatör, jag är inte en klassisk mammafigur. Jag är passionerad och inte rädd att ta beslut.

  Konflikt med VD:n

  Förra veckan kom så beskedet att Binders kontrakt på anrika Tanztheater Wuppertal avslutats i förtid. Teatern var den legendariska koreografen Pina Bauschs hemvist fram till henne död 2009. Återigen är det en konflikt med ledningen, framför allt teaterns VD Dirk Hesse, som ligger bakom beslutet.

  Binder, som lett danskompaniet sedan maj förra året, anklagas bland annat för att ha mobbat medarbetare. Styrelsen hävdar också att hon inte följt Tanztheater Wuppertals konstnärliga inriktning och att hon inte lagt ett program för säsongen 2018/2019.

  Slår tillbaka

  Adolphe Binder har svarat på styrelsens beslut med ett öppet brev, i vilket hon skriver att VD Dirk Hesse motarbetat henne från första stund. Hon menar att för mycket makt ligger hos en ledning som sätter kommersiella värden över de konstnärliga.

  "Anklagelserna från ledningen mot mig är ogrundade och motiverar inte uppsägning," skriver Binder.

  LÄS MER: Chefens sambo fick filmuppdrag

  Flera dansare på teatern har dragit ut till Binders försvar. I ett eget öppet brev skrev 35 av ensemblens medlemmar att de inte fått delta i diskussionerna om Binders framtid, och att de fick besked om uppsägningen först när beslutet röstats igenom av teaterns styrelse.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.