Peter Aalbaek Jensen var vd för Zentropa när han mötte pressen under filmfestivalen i Cannes 2007. (Arkivbild)
Peter Aalbaek Jensen var vd för Zentropa när han mötte pressen under filmfestivalen i Cannes 2007. (Arkivbild) Bild: Andrew Medichini

Aalbæk Jensen tänker inte följa Zentropas nya regler

Danska arbetsmiljöverket har avslutat sin inspektion av Zentropa sedan filmbolaget antagit en ny uppförandekod. Men Peter Aalbæk Jensen säger att han inte känner till de nya reglerna och att han inte tänker följa dem.

ANNONS
|

Filmbolaget har jobbat fram nya etiska riktlinjer sedan flera nuvarande och tidigare anställda rapporterat om sexuella trakasserier. Peter Aalbæk Jensen, producent och delägare, var den som anklagades och han bekräftade att det mesta var sant, men nu har han inte läst de nya reglerna, skriver Politiken.

– Jag har aldrig varit intresserad av pojkscout-regler, inte när jag var vd för bolaget och inte nu, säger Aalbæk Jensen till den danska tidningen.

LÄS MER: Stjärnproducent försvarar sexuella trakasserier

Det nya regelverket som blev klart för en månad sedan understryker att mobbning och trakasserier är oacceptabla och att kommunikationen på arbetsplatsen ska vara frispråkig men inte kränkande.

ANNONS

Delade meningar om samtal

Det var i november förra året som nio tidigare Zentropa-anställda berättade för Politiken att de blivit kränkta och sexuellt trakasserade.

Zentropas nuvarande vd Anders Kjærhauge anser dock att Aalbæk Jensen känner till de nya riktlinjerna.

– Åtminstone i stora drag, säger han till Politiken.

I arbetsmiljöverkets rapport nämns att Zentropa ska ha en serie samtal med Aalbæk Jensen om de nya riktlinjerna. Men om detta har skett råder det också delade meningar om. Aalbæk Jensen hävdar att det inte har varit några samtal, medan Kjærhauge säger att de "har pratat om det som behöver pratas om".

Peter Aalbæk Jensen grundade filmbolaget Zentropa 1992 tillsammans med Lars von Trier. Aalbæk Jensen var vd fram till 2016, han äger fortfarande 25 procent av bolaget.

LÄS MER: Film i Väst nöjda med Zentropas åtgärder

ANNONS