Björn Werner
Björn Werner

Åkesson hotar det nuvarande medielandskapet

GP:s kulturchef Björn Werner om Jimmie Åkessons uttalande om att lägga ner P3.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

”Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 för länge sedan, för jag tycker det är vänsterliberal smörja rakt igenom.”

Jimmie Åkessons uttalande i Morgonpasset i P3 idag upprör många, och det av goda skäl. Regeringens mediepolitik de senaste fyra åren har, som den ofta är, varit ganska ljummen. En översyn av mediestödet och en ny finansiering av public service på skattsedeln har varit fokusområden. Nödvändiga reformer, men i ett minst sagt makligt tempo. Samtidigt har Sverigedemokraterna fortsatt utveckla och formulera sin egen, avvikande, mediesyn.

För detta går bortom en tjurig partiledare i direktsändning. Ett uttalande i affekt? Eller ett klurigt sätt att färglägga partiets i skrift ganska återhållsamt formulerade mediepolitiska hållning?

ANNONS

Jag lutar mot det senare. För detta har pågått ett tag nu. Björn Söder (SD), andre vice talman i riksdagen, har exempelvis i en radiodebatt med Birgitta Ohlsson, sagt att en reform där regeringen har kontroll över statlig TV och radio liknande den i Polen ”kan behövas även i Sverige”. Åkessons uttalande idag befäster detta. Att en man som om bara någon vecka kan leda ett av Riksdagens allra största partier så flagrant uttalar sig om att lägga ner delar av public service för att han inte gillar innehållet är därför minst sagt bekymrande, åtminstone om man värnar det nuvarande medielandskapet.

De partier och politiker som gör det, de som fortfarande företräder yttrandefrihet och demokratiska värderingar, måste börja inse att mediepolitik och kulturpolitik kommer att bli det nya politiska slagfältet. Att mediers frihet inte bara är en självklarhet utan något värt att försvara, som en självklar del av vår liberaldemokrati. Sverigedemokraterna har nämligen börjat slipa knivarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS