Taylor Swift tar emot sitt andra pris för kvällen, för årets musikvideo.
Taylor Swift tar emot sitt andra pris för kvällen, för årets musikvideo. Bild: Matt Sayles/AP/TT

Kvinnorna främst vid MTV-gala

En gigantisk uppblåsbar rumpa, ett sci-fi-framträdande som hämtat ur "Tron" och en bakåthandvolt. MTV Video Music Awards var som vanligt inte en subtil tillställning. Många av galans tyngsta priser togs hem av kvinnliga artister, däribland Billie Eilish som vann sina första statyetter.

ANNONS

Den amerikanska popsångerskan Taylor Swift inledde galan i New Jersey med regnbågar och dans.

– Det här är en väldigt speciell vecka för jag kom precis ut med ett album som heter "Lover". Jag har aldrig varit med om att släppa ett album samma vecka som jag gör ett så här massivt galaframträdande. Så jag har fått repa mellan alla albumåtaganden, sade Swift i en intervju inför showen.

Swift gjorde ett tydligt ställningstagande för hbtq-samhället, med orden "equality act" blinkande på scenen, som syftar på ett lagförslag som ska stärka dessa minoriteters rättigheter.

Taylor Swift var dessutom en av de mest nominerade inför årets gala och tog hem det tunga priset för årets video, samt video med ett budskap (video for good) för "You need to calm down", en låt hon framförde i sitt öppningsnummer.

ANNONS

Uppblåsbar rumpa

Generellt var det kvinnliga artister som tog hem de flesta priserna. Amerikanska popfenomenet Billie Eilish tog hem sina första statyetter, för årets genombrott, liksom årets nykomling och bästa klippning, medan Cardi B prisades för bästa hiphop för "Money".

Ariana Grande, som tillsammans med Swift var den mest nominerade, vann bland annat årets artist och årets sommarlåt, den sistnämnda för "Boyfriend" som hon gjort tillsammans med Social House.

Lil Nas X och Billy Ray Cyrus tog hem en annan av galans tungviktare – årets låt – med "Old town road (remix)". Rapparen visade också danstalang under ett fartfyllt och futuristiskt framträdande.

Även den amerikanska sångerskan Lizzy gjorde sitt för att skapa ett minnesvärt nummer, genom att framträda framför en enorm uppblåsbar bikinirumpa.

Missy Elliott hyllades

Nytt för i år var även kategorin för bästa k-pop, där populära bandet BTS tog hem priset för "Boy with luv", som även Halsey medverkar på.

Rapparen Missy Elliott tilldelades ett av galans finaste priser: Michael Jackson Video Vanguard Award. Det har spekulerats om MTV överväger att döpa om priset i spåren av dokumentären "Leaving Neverland", men det har man inte gjort. Däremot omnämns det bara som Video Vanguard Award i ett reklamklipp.

Gustav Sjöholm/TT

Taylor Swift uppträder vid årets MTV Video Music Awards.
Taylor Swift uppträder vid årets MTV Video Music Awards. Bild: Matt Sayles/Invision/AP
Missy Elliott framträdde och fick ta emot ett hederspris.
Missy Elliott framträdde och fick ta emot ett hederspris. Bild: Matt Sayles/AP/TT

Fakta: Några av priserna

Årets samarbete: Shawn Mendes & Camila Cabello – "Señorita"

Årets genombrott: Billie Eilish

Årets bästa nya artist: Billie Eilish

Årets artist: Ariana Grande

Bästa pop: Jonas Brothers – "Sucker"

Bästa hiphop: Cardi B – "Money"

Bästa k-pop: BTS ft Halsey – "Boy with luv"

Bästa dance: The Chainsmokers, Bebe Rexha – "Call you Mine"

Bästa pop: Jonas Brothers – "Sucker"

Bästa r'n'b: Normani ft 6lack – "Waves"

Bästa rock: Panic! At The Disco – "High hopes"

Bästa video med budskap (video for good): Taylor Swift – "You need to calm down"

Bästa sommarsång (song of summer): Ariana Grande, Social House – "Boyfriend"

Årets video: Taylor Swift – "You need to calm down"

Årets sång: Lil Nas X ft Billy Ray Cyrus – "Old town road (remix)"

ANNONS