Suzanne Osten är en av drygt 1 000 kulturarbetare som har protesterat mot den krisfond som Stockholms stad har aviserat. Arkivbild.
Suzanne Osten är en av drygt 1 000 kulturarbetare som har protesterat mot den krisfond som Stockholms stad har aviserat. Arkivbild. Bild: Karin Wesslén/TT

Stockholms krisfond till kulturen kritiseras

Den krisfond på 20 miljoner kronor som kulturborgarrådet i Stockholms stad, Jonas Naddebo (C), aviserat har blivit sågad längs fotknölarna av stadens kulturliv.

ANNONS

I en debattartikel i Dagens arena skriver över 1 000 kulturarbetare, däribland regissörer som Alexander Mørk-Eidem och Suzanne Osten, att krisfonden snarare stjälper än hjälper den bransch som den säger sig vilja hjälpa.

Detta eftersom förslaget handlar om en omfördelning av redan budgeterade resurser snarare än några nya pengar. I uppropet varnar man bland annat för att förslaget leder till att ”scener och fria aktörer ställs mot varandra”.

Till Dagens Nyheter säger Jonas Naddebo att han tycker att han har varit tydlig med att krisfonden har handlat om en omfördelning och att det verkar ha missuppfattats.

– Det är viktigt att se det i ett större sammanhang. Hela samhället befinner sig i kris. Det finns inte en sedelpress i källaren på Stadshuset. Självklart kommer jag att slåss för mer pengar till kulturen. Det är till exempel viktigt att de 500 miljoner kronor som regeringen nu har satsat går till de fria aktörerna. Men vi som stad måste göra andra prioriteringar.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS