Som vanligt är det en hel del action i 'Call of duty: Black ops cold war'. Pressbild.
Som vanligt är det en hel del action i "Call of duty: Black ops cold war". Pressbild. Bild: Activision/TT

Kontroverser och kallt krig i "Call of duty"

Storsäljande förstapersonsskjutaren "Call of duty" riktar in sig på 1980-talet och kalla kriget.
– Vi hamnar alltid i mitten av någon kontrovers, säger regissören Dan Vondrak.

ANNONS

"Call of duty: Black ops cold war" är namnet på höstens utgåva av den populära spelserien, som en gång i tiden utspelade sig under andra världskriget, men som sedan dess har besökt en mängd olika epoker och konfliktzoner.

Den här gången är det de amerikanska utvecklingskontoren Treyarch och Raven Software som har knåpat ihop titeln, och tidsperioden är tidigt 1980-tal.

– Det som alltid har varit speciellt med "Black ops" är att det utspelar sig i en värld av konspirationer, den där skuggvärlden mellan tidningsrubrikerna, säger regissören Dan Vondrak vid Raven.

Sanningar och lögner

Historiska personer, paranoia, uppdiktningar och riktiga hemliga militära insatser – som nyligen offentliggjorts. Allt blandas friskt.

ANNONS

– Kalla kriget är till sin natur hemligt. Stormakterna var inte inblandade i en fullskalig konflikt, men båda sidorna genomförde illegala militära insatser. Vi älskar vad 1980-talet innebar med stora kända figurer, och händelser som gisslankrisen i Iran och mordförsöket på (Ronald) Reagan, säger Vondrak.

De prylar som används i spelet har alla knappar och spakar, för att ge dem en analog känsla.

– En grej som vi alltid gillat med "Black ops" var att Treyarch tog risker och tänjde på gränserna. Om det ens fanns en möjlighet att militärerna använde det på den tiden, då ville vi ta med det i vår fiktion, säger Vondrak.

Explosiv bil

En supersnabb radiostyrd bil lastad med sprängmedel används exempelvis för att köra i kapp ett flygplan på startbanan.

– Bilen var en stor grej för oss, vi tänkte på den nästan direkt när vi började prata om att följa upp "Call of duty: Black ops", säger han och fortsätter:

– Att ha den här lilla saken och få något jättestort att hända, det var grundidén.

Under spelets gång kommer spelaren att besöka Amsterdam, Östberlin, Turkiet, KGB:s högkvarter, Vietnam – och några ännu hemliga platser.

– Vi har några fler platser i Ryssland, bland annat en stor gömd Sovjetanläggning. Vi ville se till att man reser runt jorden, och hålla spelet globalt, säger Vondrak.

ANNONS

Viktiga val

"Cold war" kommer också att ha fler valmöjligheter än vad "Call of duty"-serien gjort sig känd för. Bland annat kommer olika dialogval att finnas, vid ett tillfälle kan det leda till ett sidouppdrag.

Spelaren kommer också att få välja kön på huvudpersonen, där ett tredje ickebinärt val finns.

– Vi ville inte göra en superdetaljerad visuell karaktärsskapare, eftersom det är en förstapersonsskjutare och du därmed inte ser dig själv. Vi ville i stället skapa en mental bild i spelarens huvud genom att låta den fylla i en personlighetsprofil. Då måste du ha med hudfärg, man/kvinna eller ett ickebinärt val, så att alla kan känna sig inkluderade, säger Vondrak.

"Call of duty" är en spelserie som det ofta uppstår kontroverser kring. I år har det bland annat bubblat kring president Reagan.

Dan Vondrak har viss förståelse för att spelets handling kan leda till debatt, men säger att skaparna inte försöker göra några politiska påståenden.

TT: Omfamnar ni kontroverserna, eller stjäl det uppmärksamhet från spelet?

– Från mitt håll så är allt vi försöker göra ett spel att njuta av. Jag skulle uppskatta om det inte var några kontroverser. Jag skulle vilja ge det här till spelare som en chans att fly den riktiga världen en stund i den här galna berg-och-dalbanan. Så jag skulle inte säga att vi omfamnar det, säger Vondrak.

ANNONS

Gustav Sjöholm/TT

'Call of duty: Black ops cold war' innehåller såklart ett fartfyllt flerspelarläge också. Pressbild.
"Call of duty: Black ops cold war" innehåller såklart ett fartfyllt flerspelarläge också. Pressbild. Bild: Activision/TT
Amsterdam, Östberlin, Turkiet, KGB:s högkvarter och Vietnam är några platser som besöks i spelet, som blandar en del smygande med bombastiska händelser. Pressbild.
Amsterdam, Östberlin, Turkiet, KGB:s högkvarter och Vietnam är några platser som besöks i spelet, som blandar en del smygande med bombastiska händelser. Pressbild. Bild: Activision/TT
Att spelet innehåller riktiga historiska personer är kontroversiellt. Bland annat kan det utifrån spelets trailar tolkas som att USA:s president ger grönt ljus för spelaren att begå krigsbrott. 'Vi gör inga politiska påståenden. Det är en rolig, actionfylld resa', försvarar sig regissören Dan Vondrak. Pressbild.
Att spelet innehåller riktiga historiska personer är kontroversiellt. Bland annat kan det utifrån spelets trailar tolkas som att USA:s president ger grönt ljus för spelaren att begå krigsbrott. "Vi gör inga politiska påståenden. Det är en rolig, actionfylld resa", försvarar sig regissören Dan Vondrak. Pressbild. Bild: Activision/TT

Fakta: "Call of duty"

Activisions förstapersonsskjutare “Call of duty” är en spelserie som har funnits sedan 2003. De första spelen utspelades under andra världskriget, men sedan det första “Modern warfare” från 2007 har de befunnit sig i främst andra tidsåldrar. För att hålla en hög utgivningstakt på ungefär ett spel om året turas tre företag – Sledgehammer, Infinity Ward och Treyarch – om att utveckla spelen. Den här gången har Raven Software klivit in och fått en större roll med singelspelarläget.

Årets "Call of duty" är det sjuttonde spelet i huvudserien, och det femte med titeln "Black ops", som kretsar kring ljusskygga militära insatser. Det första "Black ops" släpptes 2010, följt av "Black ops 2" (2012), "Black ops 3" (2015) och "Black ops 4" (2018). "Call of duty: World at war" från 2008, ses som en sorts prolog till "Black ops".

"Call of duty: Black ops cold war" släpps till pc, Playstation 4 och Xbox One den 13 november samt till Xbox Series X/S och Playstation 5 senare i år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS