Kristina Lugn anländer till Svenska Akademiens sammanträde i torsdags.
Kristina Lugn anländer till Svenska Akademiens sammanträde i torsdags.

Kristina Lugn: Har inte den synen på kvinnor

Enligt akademiledamoten Kristina Lugn har Sara Danius avgång inget att göra med att hon är kvinna. Hon tror heller inte att Danius roll som ständig sekreterare försvårades av det faktumet.

ANNONS
|

I torsdags lämnade Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare Sara Danius sitt uppdrag.

Efter beslutet har många svenskar, bland dem flera höga politiker, visat upp sig i knytblusar på sociala medier – i solidaritet med Danius och som ett feministiskt ställningstagande.

Men ledamoten Kristina Lugn tror inte att faktumet att Danius är kvinna har något med konflikten i Akademien att göra.

- Om jag ska vara helt ärlig så har jag faktiskt inte tänkt så att det är en kvinna som måste gå, säger hon till Studio Ett i Sveriges Radio.

ANNONS

"Kunde inte göra annat"

Hon tror heller inte att det har försvårat Danius arbete.

- Faktum är att jag inte tror det, men det får man väl inte säga. Jag känner inte att männen i Svenska Akademien och jag själv har den synen på kvinnor. Det kan jag inte säga även om det vore jättebra om jag sade det.

Lugn beklagar samtidigt Danius avgång.

- Det var inte min avsikt att hon skulle avgå. Om man inte har majoritetens stöd, vilket hon inte hade, vad har man för val? Vad skulle hon göra? Om hon känner sig misstrodd kan hon ju inte göra mycket annat. Det var en demokratisk ordning, säger hon till Studio Ett.

"Otidsenliga maktförhållanden"

I sitt uttalande till TT i går skriver Danius, bland annat – och utan att gå in på detaljer: "Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid. Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas."

ANNONS

Hon skriver också att Svenska Akademien bör "vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck".

Samtidigt menar Svenska Akademiens direktör och nu tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson att det funnits problem med Danius ledarskap.

- Hon har inte pratat med oss över huvud taget, nästan. Hon har också tagit beslut som inte har haft förankring i Akademien, det har varit allvarliga brister under hela våren i hennes maktutövning, sade han till TT i går.

TT

Fakta: Striden i Akademien – detta har hänt

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Under tidiga våren presenteras utredningen för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning — Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren — att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april meddelar Sara Danius efter ett möte med Akademien att hon lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt Anders Olsson.

Den 13 april vänder sig Danius mot "vänskapskotterier", "brott och fusk" och "kvinnoförnedrande uttryck" i ett uttalande till TT. Olsson riktar å sin sida hård kritik mot Danius ledarskap och säger till TT att hon tagit beslut utan förankring hos ledamöterna. Samma dag begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

ANNONS