Kriminalfars på publikens villkor

ANNONS
|

L Per E Pettersson och Håkan Klamas har hållit på med fars i snart 25 år. Deras senaste uppsättning, Klippt & skuren är en interaktiv kriminalfars som utspelar sig på en frisörsalong. Publiken får genom att ställa frågor och hjälpa till med rekonstruktionen bistå polisinspektörerna Andersson och Runfors (spelad av Klamas) i mordutredningen. Det gör att varje föreställning kommer bli unik enligt L Per E Pettersson. Och det kräver en del av skådespelarna.

- Påstår jag att jag lagade gulaschsoppa i mitt kök när mordet hände, ja då måste jag vara beredd på att publiken frågar ut mig om receptet, säger han.

ANNONS

Enligt Håkan Klamas bidrar improvisationen till en känsla av här och nu som de vill förmedla till publiken. I Klippt & skuren kommer replikerna varieras beroende på väder, vad som står i tidningen och inte minst orten de spelar på.

- Den lokala förankringen är väldigt viktig för oss, säger Håkan Klamas. En av karaktärerna, diplomathustrun Patricia Bååth kan komma från Asperö, Onsala eller Örgryte beroende på var vi spelar just den dagen.

Klippt & skuren kommer att spelas på flera orter i Västsverige, men inte i Göteborg. Genom att sprida ut föreställningarna är risken mindre att uppsättningen blir en förlustaffär menar L Per E Pettersson.

- Estländska hedgefonder är en säkrare investering än det vi håller på med, skrattar han. Dessutom hade vi riskerat att drunkna i det stora utbudet som finns i en större stad.

Teater måste hitta nya vägar för att tilltala publiken är de båda överens om. Och just det faktum att publiken deltar tror de kan vara ett sätt. Redan i foajén börjar föreställningen och skådespelarna är kvar i sina karaktärer under pausen. En snokande kommissarie som frågar ut teaterbesökarna kan inte uteslutas.

- Vi vill bryta väggen mellan åskådare och skådespelare som finns inom alla genrer drama, fars eller musikaler. Men vi vet att svenskar kan vara lite rädda av sig så man får välja själv hur mycket man vill delta, säger L Per E Pettersson.

ANNONS

Är. En interaktiv kriminalfars där publiken får vara med och lösa en mordgåta.

Medverkande: Helena Aspeflo, Håkan Klamas, L Per E Pettersson, Kjell-Åke Rinnarv, Bengt Sanzén och Hanna Ullerstam,

Premiär: 9/1

Spelas i: Partille, Kungsbacka, Lerum och Alingsås

ANNONS