Konstnärer, intendenter, professorer och konststudenter skriver under uppropet #konstnärligfrihet. Arkivbild.
Konstnärer, intendenter, professorer och konststudenter skriver under uppropet #konstnärligfrihet. Arkivbild.

Konstnärer i upprop mot trakasserier

1 625 personer har undertecknat uppropet #konstnärligfrihet som Dagens Nyheter publicerar. Uppropet är en del av metoo-rörelsen, som tog fart i oktober.

ANNONS
|

I DN skriver kvinnor, trans- och ickebinära personer inom konstnärssfären om sexuella övergrepp och trakasserier. Annica Karlsson Rixon, Carin Ellberg, Fia Backström och Gunilla Sköld Feiler är några av de som skrivit under.

Vittnesmålen beskriver tafsanden, tvångskyssar och våldtäkter i skolor, gallerier och ateljéer.

"Minns att han ligger bredvid mig med kläderna på, jag är naken, och att jag plötsligt ligger på magen, är helt lealös", vittnar en person.

Uppropet avslutas med att de undertecknade kräver att alla konstens institutioner förändrar sina strukturer för att aktivt motverka sexuellt förtryck och övergrepp.

ANNONS

"Vi kommer att hänga ut konstsamlaren som frågar om sex ingår i köpet. Vi fördömer de manliga konstnärer som tar sig sexuella friheter gentemot kollegor, curatorer och gallerister. De lärare som slickar oss i örat, som trycker sina skrev mot våra kroppar, som smeker och klämmer våra rumpor kommer att ställas till svars" skriver de.

Konstnärernas Riksorganisations riksordförande Katarina Jönsson Norling och vice riksordförande Sanna Svedestedt Carboo uttrycker sitt stöd i ett pressmeddelande, där de skriver att de tar frågan på "största allvar".

"Det behövs också mer kunskap om hur det ser ut inom olika delar av kulturvärlden, och vi har därför förslagit att Myndigheten för kulturanalys ska göra en bred undersökning av den svenska kultursektorn", skriver de.

TT

ANNONS