Inga nya åtgärder enligt trots hot mot konstnärer, enligt Mariya Voyvodova (S) kulturnämndens ordförande i Göteborg.
Inga nya åtgärder enligt trots hot mot konstnärer, enligt Mariya Voyvodova (S) kulturnämndens ordförande i Göteborg.

Konstnärer trakasseras i Göteborg

Var femte konstnär och var tredje författare i Storgöteborg har utsatts för hat eller hot. Göteborgs stad har inga planer på åtgärder för att öka säkerheten.

ANNONS
|

GP har tagit del av tidigare opublicerade siffror ur vårens stora rapport från Myndigheten för kulturanalys.

De visar att 21 procent av konstnärerna och 33 procent av författarna i Storgöteborg svarar att de har blivit utsatta för hot eller trakasserier i sitt yrke.

Läs mer:Han fick veta att han borde halshuggas

Det är KRO, Konstnärernas riksorganisation, som har begärt ut statistiken för Storgöteborg från den riksomfattande enkäten, efter ett uttalande i GP i somras av Mariya Voyvodova (S) kulturnämndens ordförande i Göteborg.

– Innan några åtgärder vidtas behöver vi veta hur situationen ser ut för konstnärer och författare som är verksamma här, sade hon då.

ANNONS

Problematiskt uttalande

Katarina Jönsson Norling, riksordförande i KRO/KIF, anser att uttalandet är problematiskt.

– Det tyder på att det saknas en vilja att agera. Varför skulle just konstnärerna och författarna verksamma i Göteborg vara förskonade? säger hon.

– Men nu när hon får tillgång till statistik från Göteborgsområdet så hoppas vi så klart att hon tar tag i problemen och vidtar åtgärder.

Mariya Voyvodova vill förtydliga sitt uttalande från i somras.

– Det jag menade var att jag inte hade fått något telefonsamtal från någon konstnär eller författare som uttryckt att de blivit hotade. Men jag följer väldigt noga debatten, säger hon.

De två fall som beskrivs i artikeln här bredvid känner Voyvodova till. Mattias Norströms slokande flaggstång i Vasaparken togs även upp i kulturnämnden.

– Vi ville få information om vem som står bakom verket och om förvaltningen fått indikationer på om människor känt sig provocerade eller hotat konstnären, säger hon.

Staten blev nedringd

Det hade de. Staden blev nedringd av människor och hatet mot Norström och hans verk var påtagligt.

– Det är självklart oroande. Det är inte okej, oavsett vilken yrkesgrupp som blir utsatt, säger Voyvodova.

Nu finns statistiken du efterlyste, som visar att kulturutövare i Storgöteborg är lika utsatta som i övriga landet. Kommer ni att vidta åtgärder nu för att bättre hantera hoten?

ANNONS

– Några specifika åtgärder har vi inte i nuläget, men att varken jag eller förvaltningen har fått indikationer från enskilda konstnärer betyder såklart inte att det inte finns.

Hon påpekar att det numera finns en hatbrottsgrupp inom polisen i Västra Götaland och att hon välkomnar den nationella handlingsplan mot hot och hat som regeringen ska ta fram nästa år.

– Här har vi ingen handlingsplan men vi har ett starkt arbete kring demokrati och mänskliga rättigheter, säger Voyvodova.

Inte polisens område

Polisen i region Väst har sedan årsskiftet en särskild grupp som jobbar med hatbrott och så kallade demokratibrott, men där räknas inte hot mot kulturskapare.

– Nej, det är inte vår målgrupp. Vi har fokus på journalister och politiker som verkar i det offentliga rummet, säger Annelie Strimell, chef för demokrati- och hatbrottsgruppen inom polisen region Väst.

Det är först när hoten mot enskilda personer blir mycket allvarliga som en polisinsats kan bli aktuell.

– Det förekommer, men är jätteovanligt när det gäller konstnärer, Lars Vilks är väl ett exempel. Det finns nog ett stort mörkertal, säger Tobias Bergkvist, chef för sektionen för brottsoffer och personsäkerhet i region Väst.

Fakta: Undersökningen Hotad kultur?

  1. Undersökningen om hot, trakasserier och våld mot konstnärer och författare i Sverige är gjord av Myndigheten för kulturanalys.
  2. Enkäten har gått ut till de drygt 6 000 medlemmarna i KRO/KIF (Konstnärernas Riksorganisation/Föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare) och SFF (Sveriges Författarförbund). Totalt har 2 926 personer (46 procent) svarat.
  3. Undersökningen visar också att konstnärer och författare med utländsk bakgrund är mer utsatta, i synnerhet för våld.
  4. I enkäten svarar drygt 80 procent av de utsatta att de inte har polisanmält. Den vanligaste anledningen var att man inte trodde att det skulle leda till något.
  5. Den 30 november släpps en fortsättning på rapporten. Den här gången undersöks aktörerna runt konstnärer och författare, som förlag och konsthallar, och deras arbete mot hot och våld.
ANNONS